Ya askere gidersin ya da okul bursunu iptal ederim

İsrail Maliye Bakanlığı askere gitmeyen dindar öğrencilere yaptığı mali yardımı askıya alıyor.

Dünya
6 Şubat 2014 Perşembe

İsrail’de şimdiye kadar dindarlar ve evlenmeyi seçen kadınlar askerlik hizmetinden muaf tutuluyordu ancak yeni bir kanun değişikliği sonucu dindar bir hayat yaşamak artık askere gitmemek için geçerli bir sebep olmaktan çıktı.

Kanun yürürlüğe girmesine ve yüzlerce askerlik çağına gelmiş dindar gence askerlik çağrısı mektubu ulaştığı halde öğrenciler (*) bu emre aldırış etmeyerek, eğitimlerine devam ediyor.

En son olarak İsrail Yüksek Mahkemesi bu durumda olan öğrencilerin burslarının askıya alınması gerektiğini bildiren bir karara imza attı.

Mahkemenin kararı da dindarların bölüklerine teslim olmalarına yetmeyince, Maliye Bakanı Yair Lapid olaya el koydu. Bakan yaptığı açıklamada, emre uymayan okulların (**) devletten aldığı tüm katkı fonlarının iptal edileceğini duyurdu.

İsrail’de ve tüm dünyada Yahudi dindarlar İbranice Yeşiva denen din okullarına gidiyorlar. Dindar bir kişi, zorunlu eğitimin ardından, kendini daha da geliştirmek için hayatı boyunca bu okullara devam edebiliyor.

İsrail’de halen askerlik görevi, erkekler için liseden sonra mecburi olarak 3 yıl ve 40 yaşına kadar her sene bir ay. Kadınlar ise eğer evlenmeyi seçmezler ise 2 yıl asker olarak İsrail ordusuna hizmet veriyor.

 

 

(*) Yeşiva-Din okulu öğrencileri

(**) Yeşivalar