Johansson ile Oxfam’ın yolları ayrıldı

Oxfam adlı yardım kuruluşunun elçisi olarak görev yapan aktris Scarlett Johansson, Batı Şeria’da işletilen İsrailli bir şirkete desteğinden dolayı çıkan sorunlar nedeniyle görevinden ayrıldı

Dünya
5 Şubat 2014 Çarşamba

Scarlett Johansson’un sözcüsü, aktris ile Oxfam arasında ‘büyük bir fikir ayrılığı’ ortaya çıktığını söyledi. Johansson’un Batı Şeria’daki bir Maale Adumim Yahudi yerleşiminde fabrikası olan SodaStream şirketinin marka elçisi olarak kalacağı bildirildi. Oxfam, uluslararası hukuk tarafından yasadışı görülen yerleşim bölgeleri ile ticari ilişkilere karşı çıkıyor. İsrail ise bu tutumu benimsemiyor.

AP Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Johansson’un sözcüsü yaptığı açıklamada aktrisin sekiz yılın ardından Oxfam için elçilik görevine son vermeyi kararlaştırdığını bildirdi. Sözcü, “Johansson ve Oxfam boykot, yatırımları çekme ve yaptırım uygulanması konusunda büyük bir fikir ayrılığına düştü” dedi.

2007’den beri Oxfam’daki çalışmaları ile dünyadaki yoksullukla mücadele yönünde aktif olan Scarlett Johansson bu amaçla Hindistan, Sri Lanka ve Kenya gibi ülkelere gidip yardım elini uzatmıştı.

Oxfam’ın  açıklamasında Johansson’un elçilik görevini bırakma kararını kabul ettikleri ve katkılarından dolayı ona minnettar oldukları ifade edildi. Oxfam, “Kuruluşumuz elçilerimizin bağımsızlığına saygı duymakla birlikte, Johansson’un SodaStream şirketinin reklamını yapması Oxfam’a dünya elçiliği görevi ile çelişmektedir. Yerleşim bölgelerinde faaliyet gösteren bu tür şirketlerin, desteklemeye çalıştığımız Filistinli toplumun daha da yoksullaşmasına ve haklarının inkârına neden olduğu kanısındayız” dedi.

Şirketin yöneticisi ise şirkette İsrailli ve Filistinli işçilerin birlikte çalıştığını, eşit muamele gördüklerini ve fabrikanın barış modeli olduğunu ifade etti. Johansson, Oxfam’ın açıklamasına The Huffington Post Gazetesi aracılığı ile yanıt verdi. Johansson, “Ben demokratik İsrail ile Filistin arasındaki ekonomik ve sosyal alanda işbirliğinin destekçisiyim. SodaStream, komşuların eşit maaşlar ve eşit haklarla birbirlerinin yanında çalışmalarına olanak sağlayarak İsrail ile Filistin arasında bir köprü oluşturmayı hedefleyen bir şirkettir” dedi.

ROGERS WATERS’DAN ELEŞTİRİ YAĞMURU

Pink Floyd grubunun solisti Roger Waters,Temmuz ayında İsrail’de konser vermeye hazırlanan Niel Young ile Scarlett Johansson’u İsrail’e destek vermek ve insan hakları konusunu göz ardı etmekle suçladı.

İsrail’e karşı boykotların sıkı bir destekçisi olan Roger Waters bu ülkeyi apartheid yönetimi uygulamakla suçluyor. Waters ayrıca İsrail’in insan haklarını ihlal ettiğini, Yahudi olmayan vatandaşlarına ve güneyde yaşayan Bedevilere ayırımcılık yaptığını ileri sürmekte.

Walters, Facebook’ta yayınladığı yazısında, İsrail’de konser verecek şarkıcı Neil Young ve Scarlett Johansson’a mektup yazdığını ama cevap almadığını söyledi. Walters şu ifadeleri kullandı:

“Genç Scarlett’e bir iki soru sormak istiyorum. Scarlett örneğin İsrail hükümetinin kuzeydeki Negev çölündeki bir Bedevi köyünü tamamen yok ettiğinin farkında mısın? Scarlett, Filistinli işçilerin reklamını yaptığın fabrikada eşit şartlarda, eşit kazançlarda, eşit haklarda çalıştığını iddia etmişsin. Gerçekten eşit haklara sahipler mi? Oy hakları var mı mesela? Yolları kullanabiliyor mu? Temiz içme suları var mı? Hayır, bu haklara sahip değiller. Senin bahsettiğin eşit haklar neler o zaman? Scarlett, kesinlikle çok tatlısın. Ama eğer Soda Stream’ın barış köprüsünü kurduğunu düşünüyorsan kesinlikle meseleyle pek alakalı değilsin demektir.”