Dünya Yahudi Kongresi Nazilerin yağmaladığı sanat eserlerini geri istedi

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder, II. Dünya Savaşı’nda gasp edilen sanat eserlerinin savaşın son ‘esirleri’ olduğunu söyledi

Dünya
5 Şubat 2014 Çarşamba

Perşembe günü Berlin’de ülkenin üst düzey yetkilileri ile bir araya gelen Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald Lauder Almanya’yı, Nazilerin Yahudi sahiplerinin ellerinden aldıkları binlerce sanat eserinin tanımlanması ve iadesi konusunda daha ciddi bir şekilde çalışmaya çağırdı.

Toplantı sonrası Associated Press’e konuşan Lauder, Nazilerin yağmaladığı bazı eserlerin halen Almanya müzelerinde, bazı özel koleksiyoncuların arşivinde ve hükümet dairelerinde sergilenmekte olduğunu belirterek, bu eserlerin sahiplerine iade edilebilmeleri için gerekli kanunun çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Yahudilerden gasp edilen sanat eserlerinin II. Dünya Savaşı’nın son esirleri olduğunu belirten Lauder, bunların Holokost kurbanlarının ailelerine iade edilmeleri gerektiğine de değindi.

Sanat eserleri, Nazi döneminde yaşamış bir sanat simsarının oğlu olan Cornelius Gurlitt’in Münih’te bulunan dairesinde, 2012 yılında, bin 400 adet sanat eserinin bulunmasıyla Almanya’nın gündemine oturmuştu. Lauder, yetkililere ayrıca bu eserlerin sahiplerinin ailelerine teslim edilmesi konusunu araştıran ve destekleyen uluslararası bir komisyon kurmaları konusunda da çağrıda bulundu.

Diğer yandan, Londra’da bulunan Victoria & Albert Müzesi yönetimi de, Naziler tarafından ele geçirilerek zarara uğratılmış sanat eserlerinin tam listesini kendi internet sayfasında yayınlayacağını açıkladı.

Listede Pablo Picasso, Marc Chagall ve Vincent Van Gogh gibi dünyaca ünlü sanatçıların tabloları da bulunuyor.