ABD İsrail’i boykot eden Avrupalı bankalara tepkili

ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria’da faaliyet gösteren İsrailli bankaların boykot edilmesinin sorunu çözmeye yardımcı olmayacağını savundu

Dünya
5 Şubat 2014 Çarşamba

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Marie Harf, 31 Ocak’ta iki Avrupa bankasının, Batı Şeria’da faaliyet gösteren İsrailli bankalarla çalışmayacağına ilişkin açıklamalarına istinaden, İsrail’i hedef alan boykotların İsrail-Filistin sorununun çözümüne katkısı olmayacağını belirtti.

İki hafta kadar önce, Avrupa’nın iki büyük finans kurumu, Avrupa Birliği’nce uluslararası hukuka aykırı olduğuna karar verilen Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimleriyle ilgilenen İsrailli bankalarla ortak işlem yapmayacaklarını duyurdu.

İsveçli Nordea Bank ve Danimarkalı Danske Bank,16 milyondan fazla müşteriye hizmet veren sadece ülkelerinde değil Avrupa’da da önemli finans merkezleri arasında sayılıyor.

Danske Bank, aralarında Yeşil Hat’ın ilerisindeki yerleşim yerlerinde şubeleri bulunan ve Batı Şeria’da çeşitli projelere yatırım yapan İsrailli Bank Hapoalim’in de bulunduğu bir liste yayınlayarak, listede adı geçen şirketlerle etik sebeplerden ötürü çalışmayacağını duyurdu.

Nordea Bank ise, İsrailli bankalar Leumi ve Mizrahi/Tefarot’dan Batı Şeria’daki  halka hizmet vermesini istedi. Yaklaşık iki hafta kadar önce İsviçre Bankası’ndan yapılan resmi açıklama ile İsrailli bankaların uluslararası normları ihlal ettiğine ilişkin kaygı duyulduğu açıklandı.