BÜLENT ARINÇ: “Çözümün yakın olduğunu ben de hissediyorum”

2010 yılında gerçekleşen Mavi Marmara operasyonundan sonra durma noktasına gelen İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin birkaç ufak pürüzün halledilmesinden sonra imzalanacak anlaşmayla normalleşme sürecine girmesi bekleniyor

Toplum
5 Şubat 2014 Çarşamba

İsrail ile Türkiye arasında diplomatik krize neden olan Mavi Marmara operasyonu nedeniyle İsrail’in ödeyeceği tazminat miktarını belirlemek için yapılan görüşmelerde hazır bulunan İsrailli üst düzey yetkililer anlaşma noktasına geldiklerini açıkladı. Yetkililer Haaretz gazetesine yaptıkları açıklamada, “Anlaşma imzalamaya çok yakınız. İki ülke arasındaki ilişkilerin önümüzdeki birkaç gün içinde düzelmeye başlayacağını umuyoruz,” dedi.

Haaretz salı günü yayınladığı haberde, İsrail’in 2010 yılında Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara gemisine yapılan operasyon sırasında ölen dokuz kişinin ailelerine 20 milyon dolarlık tazminat ödemeyi teklif ettiğini bildirdi.

Pazar günü bir araya gelen üst düzey yetkililer tazminatla ilgili yaklaşık bir seneden beri devam eden görüşmelerde sona yaklaşıldığını ve anlaşmanın birkaç gün içinde iki ülkenin başbakanlarına sunulacağını belirtti.

Türkiye’den üst düzey bir yetkili, “Tazminat miktarıyla ilgili olumlu gelişmeler sağladık. Bir takım pürüzleri de hallettikten sonra anlaşmayı başbakanlarımıza sunacağız,” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç konuyla ilgili olarak İsrail ile anlaşmaya yakın olduklarını ve Türkiye’nin ilişkilerin normalleşmesini istediğini ancak iki ülke arasında henüz bir anlaşmanın imzalanmadığını belirtti. Arınç, “Çözümün yakın olduğunu ben de hissediyorum. Bu iş tamam dediğimiz zaman, uluslararası biz sözleşme imzalanacak ve emsal teşkil edecek,” dedi.

Arınç’a göre anlaşma imzalandığında siyasi ilişkilerde gelişmeler sağlanacak ve karşılıklı olarak elçiler atanacak.

Haaretz’in pazartesi günkü haberinde Ankara’nın tazminat miktarı olarak 30 milyon dolar talep ettiği, İsrail’in de ilk önce 15 milyon dolar vermeye hazır olduğu belirtilmişti. Ancak müzakerelerin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tazminat miktarının 20 milyon dolara çıkarılmasına, hatta gerekirse 3 milyon dolar daha verilmesine onay verdi.

Tazminatın doğrudan ailelere ödenmeyeceği, onun yerine bir insani yardım kuruluşuna verileceği ve belirlenen kriterlere göre ailelere ödeme yapılacağı açıklandı.

Mart 2013’te İsrail’in ABD Başkanı Barack Obama’nın teşvikiyle Türkiye’den resmi olarak özür dilemesiyle ilişkiler üç yıllık aradan sonra yeniden normalleşme sürecine girmişti. Geçtiğimiz aralık ayında İsrailli heyetin İstanbul’a gelmesi ve Türkiye’nin tazminat miktarında indirim yapması görüşmelere hız kazandırmıştı.