Arap dünyasında Holokost’u hatırlayanalar

27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü dolayısı ile Arap dünyasında gerçekleşen iki olay 2014 yılına damgasını vurdu.

Dünya
3 Şubat 2014 Pazartesi

Tunus’ta Holokost kurbanlarını anmak için devlet desteğinde bir toplantı düzenlenirken, Bahreyn’in Fransa Elçisi Nasır Al Baluşi, Paris’teki Holokost anıtını ziyaret ederek Nazilerin katlettiği 6 milyon Yahudi ve diğer kurbanlar için saygı duruşunda bulundu. 

Tunus’ta gerçekleşen  ve din adamlarından tarihçilere kadar geniş bir yelpazeden gelen konuşmacıların söz aldığı konferansta Tunus Müslümanlarının  savaş yıllarında Yahudileri Nazilerden kurtarmak için yaptıkları çabalara da değinildi. 

Öte yandan Bahreyn elçisinin Fransa’daki Holokost anıtını ziyaret etmesi Batı basınında dikkat çekerken, bazı Bahreyn milletvekillerinden tepki aldı. 

Al Baluşi 2012 yılında yapılan ve ziyarete açılan anıtı ziyaret eden ilk Arap diplomat olarak tarihe geçti.

Ziyarete tepki gösteren milletvekillerinden Hasan Bohamas bir basın açıklaması yaparak ziyaretin Bahreyn’nin siyasi konumuna ve  Ortadoğu’daki Filistin haklarına tezat bir durum oluşturduğunu belirterek Bahreyn Devleti’nin bu  diplomatik hatayı telafi etmesi gerektiğini söyledi.