Sefarad-Aşkenaz ayırımı ekonomik alanda devam ediyor

İsrail’de çoğunluğu Arap ülkelerinden gelen Sefarad kültürüne sahip Yahudilerin aylık geliri ile Avrupa ülkelerinden gelen Aşkenaz Yahudilerin geliri arasındaki dikkat çekici fark devam ediyor.

Dünya
30 Ocak 2014 Perşembe

Aşkenaz Yahudiler İsrail’de ortalama gelirin yaklaşık yüzde 42 üstünde bir gelire sahip iken Sefaradlar, ortalama gelirin ancak yüzde 9 üstünde kazanabiliyorlar.

İsrail’de sosyal eşitlik için mücadele eden ADVA adlı kuruluşun verilerine göre, Arap İsraillilerin ise bu kriterde yeri çok daha olumsuz; Araplar İsrail ortalama gelir indeksinden yüzde 34 daha az maaş alıyorlar.

Her ne kadar 2001 yılından beri ülkede Sefarad Yahudilerin gelirlerinde büyük bir artış olsa da, İsrailli sosyologlar açığı ekonomik olarak halen bir uçurum olarak değerlendiriyorlar.

2001 yılından önce Sefarad Yahudilerinin geliri ülke ortalamasının altında kalıyordu. 

İsrail’in 1948 yılında kuruluşundan sonra genç ülkede yaşanan Sefarad-Aşkenaz çatışması ilk yıllarda son derece dikkat çekici idi. 

İlk zamanlarda Avrupa ve Amerika’dan gelen, iyi eğitim almış birden fazla lisan konuşan Aşkenaz Yahudiler ile Sefaradların sosyo-ekonomik  entegrasyonu birçok soruna yol açmıştı. 

Ancak aradan geçen yıllarda bu sosyal fark devletin özellikle desteklediği sosyal eşitlik politikaları ile aşıldı.

Ancak görünüyor ki açığın ekonomik yansıması halen etkisini sürdürüyor.

ADVA yöneticilerinden Shlomo Swirski’ye göre, Aşkenazlar eğitim, ikamet yeri, bulundukları pozisyon kriterlerine göre Sefaradların  halen çok daha önündeler.