İran, yaptırımların milyarder yaptığı Babak Zanjani’yi tutukladı

İran’a batılı devletlerin uyguladığı yaptırımları delerek Ahmedinecad devrinde kaçak petrolün ülkeden ihraç edilmesini sağlayan ve bu sayede 10 milyar dolarlık bir servet edinen Babak Zanjani Tahran’da tutuklandı.

Dünya
30 Ocak 2014 Perşembe

Zanjani, İran eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad zamanında, özel uçaklar ile içinde Türkiye’nin de olduğu Malezya, Tacikistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere uçarak petrol ticareti anlaşmaları yapıyordu.

İran halkı yaptırımlar yüzünden büyük ekonomik sıkıntılar yaşarken, Zanjani, yaptığı ticaretten aldığı komisyonlar sayesinde hem  müthiş bir servet hem de onlarca düşman kazanmıştı.

Ancak İran’da yönetimin ılımlılar lehine değişmesi ve Ruhani yönetiminin gelmesi 39 yaşındaki eski borsacının yıldızının sönmesine neden oldu.

İran’daki  Ruhani yönetimi, Batı ile yaptığı ve ülkeye uygulanacak yaptırımların  hafiflemesine sebep olacak anlaşma sonrası, mahkemeye başvurarak Zanjani’nin yaptığı işlemler hakkında soruşturma başlattı. 

Reuters’ın yaptığı habere göre Zanjani  tutuklanarak Tahran’ın ünlü  Evin hapishanesine kondu.

Davayı açan İran mahkemesinin sözcüsüne göre, işadamı devlet adına kanunsuz olarak petrol satmak ve üçüncü kişilerden kayıt dışı fonlar almak ile suçlanıyor.