Hitchcock’un Soykırım belgeseli beyaz perdeye geliyor

Ünlü yönetmen Hitchcock’un çekilen görüntülerden etkilenerek gösterime sokmadığı Soykırım filmi 69 yıl sonra gösterime giriyor

Dünya
29 Ocak 2014 Çarşamba

Alfred Hitchcock’un yönettiği Soykırım belgeseli, önümüzdeki günlerde bazı sinema salonları ve çeşitli film festivallerinde, 2015 yılında da Avrupa’da II. Dünya Savaşı’nın bitişinin 70. yılının kutlanması kapsamında yapılacak organizasyonlarda gösterilmeye hazırlanıyor.

Hitchcock’un dostu Sidney Bernstein tarafından, 1945 yılında Alman zulmünü gözler önüne sermesi amacıyla bir belgesel çekmeye yardım etme konusunda ikna edilmiş olması, bugüne dek pek bilinen bir gerçek değildi.

The Guardian gazetesindeki haberde, Sovyet ve İngiliz kameramanlarının, ölüm kamplarında çektikleri görüntüleri izledikten sonra yaşadıkları travma sonucu, filmlerinin bir kısmını çekildiği Buckinghamshire’daki  Pinewood Stüdyo-ları’na bir hafta boyunca giremedikleri yer aldı. Altı makaralık filmin Imperial War Müzesi’ne teslim edilerek unutulmuş beş makarası, 1980’lerde Amerikalı bir araştırmacı tarafından bulunarak son makarası eksik olduğu halde 1984’te Berlin Film Festivali’nde ve ardından 1985’te PBS televizyon kanalında gösterilmişti. Önümüzdeki günlerde tekrar gösterilecek film, dijital olarak elden geçirilmiş ve kayıp altıncı makaradaki görüntüler de eklenmiş haliyle vizyona girecek. Yenilenmiş haline henüz isim verilmemiş olsa da, eski adıyla ‘Kamp Hatıraları’, olan film, antropolog ve belgesel yapımcısı Andre Singer’in ‘Gece Gelecek’ adlı filmiyle birlikte gösterilecek.

Imperial War Müzesi araştırma bölümü baş kuratörü Toby Haggith de, Hitchcock’un belgeselinin, ölüm kampları hakkında bugüne dek yayınlanmış diğer tüm belgesellerden daha samimi ve çok yönlü olduğunu belirtti.