Polonya’daki eski Yahudi kasabaları turizme açılıyor

Polonya, 60 Yahudi kasabasından geçen yolu önümüzdeki sene turistlerin ziyaretine açmaya hazırlanıyor

Dünya
24 Ocak 2014 Cuma

Tarihçiler Polonya, Belarus ve Ukrayna sınırında bulunan bölgede, 60 eski Yahudi kasabasının içinden geçecek Shtetl Yolu adında turistik bir yol yapmayı planlıyorlar.

Gezi rehberlerinin de yardımıyla hazırlanan ve 2015 yılında hazır olacak projede ayrıca interaktif turlar düzenlenebilecek. Bu turlarda II. Dünya Savaşı sırasında yok olan çok değerli mimariye sahip ahşap sinagogların ve diğer binaların üç boyutlu modelleri görülebilecek.

Shtetl Yolu Projesi, AB’nin doğu sınırında yer alan üç ülkenin 20’şer kasabasını kapsayacak. Bahsi geçen üç ülkenin tarihçilerini bir araya toplayan bu projenin finansmanı AB’nin desteğiyle 450 bin euroya mal olacak.

Polonya’nın doğusunda bulunan ve 16. yüzyıldan kalma bir Yahudi mezarlığına sahip olan Szczebrzesyn kasabası da proje kapsamında gezilebilecek.

Doğu Avrupa’da oldukça hareketli olan Yahudi yaşantısı, II. Dünya Savaşı sırasında Holokost nedeniyle yok olmuştu. Savaş öncesinde, Yahudiler 35 milyon olan Polonya nüfusunun yüzde 10’unu oluşturmaktaydı.