Roma’da sinagoga gönderilen domuz başları öfke yarattı

Uluslararası Holokost Kurbanları Anma Günü öncesinde Roma’da bulunan üç Yahudi merkezine gönderilen domuz başları ülkede büyük öfkeye neden oldu

Dünya
27 Ocak 2014 Pazartesi

Roma’daki Büyük Sinagog, İsrail Büyükelçiliği ve Holokostla ilgili bir sergiye ev sahipliği yapan Trastevere Tarih Müzesi’ne, 24 Ocak’ta içinde kesik domuz başları bulunan kutular gönderildi.

Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü’nden birkaç gün önce meydana gelen olayda, kutuların içindeki domuz başları, isimsiz gönderilen kargolardan kötü koku gelmesi üzerine bulundu. Kutulardan çıkan notta ‘Yahudi Soykırım’ı ekonomiyi Yahudilerin elinden kurtarmaya yaradı’ yazdığı belirtildi. Roma’daki belediye binasının duvarına da ‘Holokost bir yalan’ ve ‘Anna Frank yalancı’ yazıldı. İtalya’da büyük öfke yaratan olayla ilgili polis inceleme başlattı.

Roma Yahudi Topluluğu Başkanı Riccardo Pacifici, olayı iğrenç bir provokasyon olarak nitelendirirken İtalya’daki Yahudi Cemaati Birliği Başkanı Per Renzo Gattegna da,“Mafyavari stille işlenen korkunç bir eylemle karşı karşıyayız,” dedi. İtalya Başbakanı Enrico Letta, “Bu gibi hakaret eylemleri, tedbirin asla elden bırakılmaması gerektiğini gösteriyor,” diyerek saldırıyı sert sözlerle kınadı. Geçmişte gaflarıyla Yahudileri kızdıran İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi de, “Maalesef korkakça eylemler, cehalet ve hoşgörüsüzlük ülkemizde hâlâ varlığını sürdürüyor,” diyerek Yahudi Cemaati’ne destek mesajı gönderdi.