ADL Polonya’dan antisemitizm kanunlarını gözden geçirmesini istedi

Polonya’da savcılık antisemit sloganlar atan Lech Poznan futbol takımının taraftarlarına yönelik yapılan suçlamaları reddetti

Dünya
23 Ocak 2014 Perşembe

Amerikan Yahudi kuruluşu Anti-Defamation League (ADL-İftira ve İnkâra Karşı Mücadele Birliği) geçtiğimiz hafta Polonya hükümetine, bir futbol maçı sırasında atılan antisemit sloganları suç olarak kabul etmeyen savcının kararını yeniden gözden geçirmesi yönünde çağrıda bulundu.

ADL Direktörü Abraham Foxman, Polonya Dışişleri Bakanı Radosaw Sikorski’ye yazdığı mektupta, savcı tarafından alınan kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Lech Poznan takımının taraftarları geçtiğimiz eylül ayında Widzew Lodz takımıyla oynadıkları maç sırasında “Hareket edin, Yahudiler!”, “Sizin eviniz Auschwitz!” ve “Haydi gaz odasına!” şeklinde antisemit sloganlar atmışlardı.

Ancak Poznan eyalet savcısı, sloganların Widzew Lodz oyuncularına atıldığı, Yahudilere yönelik olmadığı aynı zamanda politik ya da sosyal bir tartışmada değil bir spor etkinliğinde geçtiği için sarf edilen sözleri suç unsuru olarak kabul etmedi. Foxman savcının aldığı bu kararın çarpıtılmış olduğunu vurgulayarak, “Polonya’da antisemit kışkırtma yasadışı bir olaydır ve bu sloganların hepsi antisemit içerikli,” dedi. Foxman, “Sorumluluk sahibi olan devlet yetkilileri bu saçma kararı yeniden gözden geçirip, Holokost kurbanlarıyla alan eden kişilere gerekli yaptırımları uygulamaları gerekiyor,” diyerek sözlerini noktaladı.