Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri sergisi açıldı

İlk kez 2001 yılında Şalom Gazetesi’nin katkılarıyla Schneidertemple Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Türk Dışişleri Bakanlığı’nın teşvik ve yardımlarıyla ABD’de sekiz şehirde sergilenen; küratörlüğünü Silvyo Ovadya’nın yaptığı, ‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’ sergisi, genişletilmiş yeni uyarlamasıyla 5 Şubat Çarşamba günü saat 18.30-20.30 arası Karaköy’deki 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde açılacak.

Toplum
28 Ocak 2014 Salı

Bizans döneminden, 19. yüzyıla dek yetmişe yakın gravür, kartpostal ve fotoğraftan hareketle; dönemin kullanılan renklerine uyarak, tezhip ve minyatür sanatçısı Ruhiefza Verdön, Olcay Çetinok ve Harika Yazıcı tarafından gerçekleştirilen illüstrasyonlardan oluşan sergide birkaç kıyafetin de reprodüksyonları yer alacak. Sergi açılışında moda tasarımcısı Cemil İpekçi de bir konuşma yapacak.

Bugüne dek sadece bazı özel koleksiyoncuların arşivlerinde bulunan ve bu bağlamda tarihin yaprakları arasında solmaya mahkûm bu ilginç görsel malzemeyi kamuoyuna sunmak; gerek Osmanlı’daki çok kültürlülüğün, gerekse Türkiye topraklarında yaşamlarını sürdüren Yahudi toplumu tarihinin belgelendirilmesi açısından önemli bir işlevi yerine getirmekte.

Serginin Türkçe-İngilizce açıklamalı albümü, bu çalışmanın gelecek nesillere de aktarılmasını sağlayacaktır. Sergiye ilişkin albüm müzenin dükkânından temin edilebilecek.

23 Şubat Pazar gününe dek açık kalacak olan sergi pazartesi–perşembe günleri 10.00-16.00, cuma ve pazar günleri 10.00-14.00 saatleri arasında gezilebilecek.

Faaliyetin videosu için tıklayın 

photo.php