İsrail, Kuveyt’in boykotuna aldırmadı

İsrail, Abu Dabi’de gerçekleşecek enerji konferansını İsrail katılacağı için boykot edeceğini açıklayan Kuveytli delegelere rağmen, tarihinde ilk kez Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı toplantısına bir bakanını yolladı

Dünya
15 Ocak 2014 Çarşamba

Abu Dabi Sürdürülebilirlik Haftası kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen IRENA (Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı, International Renewable Energy Agency), 18-19 Ocak tarihlerinde gerçekleştirildi.

İsrail de tarihinde ilk defa Enerji, Su ve Tabii Kaynaklar Bakanı Silvan Shalom’un başkanlığındaki kalabalık ekiple Abu Dabi’de yapılan konfreansa katıldı. Shalom, pazar günü Facebook sayfasında Kuveytli delegelerin İsrail yüzünden katılmamalarına rağmen, İran ve Irak gibi Müslüman Arap ülkelerinin konferansta temsil edildiğini ve kendisinin bu konferansta yüz elli ülkeden ve yüz yirmi kuruluştan delegeye konuşma fırsatı bulduğunu paylaştı.

Kuveyt Elektrik ve Su Bakanlığı, cumartesi günü Kuwait Times gazetesine İsrail’in katılımı sebebiyle konferansta bulunmayacaklarını açıklayarak, “Bu karar Siyonist rejimle her türlü ilişkiyi boykot etmeyi görev bilen Kuveyt hükümetinin kararlılığını göstermektedir,” demişti.

İsrail’in de yüz yirmi üye ülkesinden biri olduğu ve hükümetler arası yenilenebilir enerji geliştirme çalışmaları konusuna odaklanan IRENA adlı kuruluşun merkezi Abu Dabi’de bulunuyor.

Bu İsrailli bir komitenin, 2010 yılı ocak ayında Hamas yetkililerinden Mahmud el Mabhuh’un Dubai’de suikasta uğramasından beri İsrail ile arasında hiçbir diplomatik ilişki bulunmayan Birleşik Arap Emirlikleri’ni ilk ziyareti oluyor.