Almanya, Holokost Anıtı’ndaki güvenliği artırıyor

Berlin’deki Holokost Anıtı’na bir kişinin idrarını yaparken görüntülenmesi üzerine Almanya anıtın güvenliğini arttırmak için sıkı önlemler alınacağını açıkladı

Dünya
15 Ocak 2014 Çarşamba

Almanya, geçtiğimiz perşembe günü Berlin’in merkezinde yer alan Holokost Anıtı’ndaki güvenliği sıkılaştırma kararı aldığını açıkladı. Karar, İnternet’te yılbaşı gecesi bir adamı anıta idararını yaparken ve bir grubun da anıtın gri beton yapısı üzerine çıkıp havai fişek patlatırken gösteren videonun yayınlanmasının ardından alındı.   Almanya Kültür Bakanı Monika Gruetters Bild gazetesine verdiği demeçte, “Olaylar çok çirkin ve üzücü,” dedi. 

Gruetters, Avrupa’da katledilen Yahudilerin anısına 2005’te inşa edilen anıtın denetimini gerçekleştiren bir vakfın ek güvenlik önlemleri için polis kuvvetleri ile gerekli görüşmeleri gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi.

 Yılbaşı gecesi binlerce turistin ve yerel halkın kutlama yaptığı tarihi Brandenburg Kapısı’nın yakınlarında olan anıtı oluşturan dev taşlardan bir tanesine çıkan şahıs, idrarını yaparken videoya çekilmişti.

Anıt hemen yanında ABD konsolosluğu binası olmasına rağmen, geçtiğimiz yıllarda da neo-Nazilerin saldırısına uğramıştı. Neo-Naziler anıtı oluşturan taşların üzerine gamalı haçlar çizmiş, açılan soruşturma sonunda, polis olayların arkasında herhangi bir politik neden bulmamıştı. 

Polis Kuvvetleri Sözcüsü Thomas Neuendorf konuyla ilgili açıklamasında, “Sözkonusu davranış iğrenç ve uygunsuz bir davranış ancak herhangi bir suç unsuru taşımıyor. Bu nedenle dava açılmayacak,” dedi.