Türk Dışişleri: Holokost kurbanlarını saygı ile anıyoruz

Türk Dışişleri Bakanlığı 27 Ocak Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü dolayısı ile bir açıklama yayınladı.

Toplum 0 yorum
27 Ocak 2014 Pazartesi

Anma töreninin  Türk Musevi Cemaati’nin değerli katkıları ile düzenlendiğine dikkat çeken açıklamada, konunun önemi hatırlatılarak, özellikle genç nesillerin Holokost ve insanlığa karşı işlenen suçlar alanında bilinçlenmesinin altı çizildi. 

Dışişleri Bakanlığı resmi internet resmi sitesindeki açıklama şöyle:

“Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 2005 yılında, nadir görülen oydaşmayla kabul edilen bir kararla, 27 Ocak tarihi, Holokost kurbanlarını anma günü olarak ihdas edilmiştir. Bu anlamlı günde Nazi rejimi sırasında topluca katledilen Yahudileri ve diğer azınlıkları saygıyla anıyoruz.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında büyük çoğunluğu Yahudi kökenli, birçok Türk vatandaşı da toplama kamplarında hayatını yitirmiştir. Bu vesileyle, Avrupa’daki Yahudi kökenli vatandaşlarımızı soykırımdan kurtarmak için kendi hayatlarını tehlikeye atmaktan çekinmemiş olan diplomatlarımızı da rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

Bu sene Musevi Cemaatimizin de değerli katkılarıyla Kadir Has Üniversitesi’nde dördüncüsü düzenlenen anma törenine, Bakanlığımızı temsilen Bakan Yardımcımız Büyükelçi Sayın Naci Koru katılmaktadır. Anma töreni kamuoyuna konunun önemini hatırlatarak, özellikle genç nesillerin Holokost ve insanlığa karşı işlenen suçlar alanında bilinçlenmesine de katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

BM’nin Holokost Kurbanlarını Anma Günü ihdas etme kararı, aynı zamanda, nerede olursa olsun etnik kökeni ve dini inançları temelinde kişi veya topluluklara karşı tüm hoşgörüsüzlük, tahrik, taciz ya da şiddet uygulamalarını kınama amacını da taşımaktadır.

Ülkemiz bu doğrultuda ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık, antisemitizm ve İslamofobi’nin önlenmesine yönelik ilkeli tavrını bugün olduğu gibi gelecekte de kararlılıkla sürdürecektir."

 

1 Yorum