Filistin ABD’nin desteğini kaybedebilir

Filistin Yönetimi, ABD’nin nefret söylemi ve kışkırtma ile ilgili altı ayda bir yapacağı teftişleri geçmediği takdirde yıllık 400 milyon dolarlık yardımı kaybedecek

Dünya
22 Ocak 2014 Çarşamba

JTA haber ajansının perşembe günkü haberine göre Filistin, ABD’nin her yıl yaptığı ekonomik yardımı almaya devam etmek için Beyaz Saray tarafından altı ayda bir yapılacak teftişleri geçmek zorunda. ABD Dışişleri Bakanlığı Komitesi tarafından sunulan yasa tasarısına göre Filistinliler, ABD ve İsrail aleyhinde herhangi bir kışkırtma eylemi içinde bulunamayacaklar.

Yasa tasarısı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerin barış ile ilgilenmediklerini, yerel medyada, ders kitaplarında ve halka yönelik yaptıkları açıklamalarda İsrail karşıtı kışkırtıcı söylemler içinde olduklarını ortaya çıkartmak için gösterdiği yoğun çabalarının ardından geldi. Filistinli yetkililer suçlamaların yanlış olduğunu ve İsraillilerin de ifadelerinde en az kendileri kadar düşmanlık dolu sözlere yer verdiklerini işaret ettiler.

Yasa tasarına göre ABD Başkanı Barack Obama’nın altı ayda bir Filistinlilerin ABD ve İsrail’e karşı kışkırtıcı eylemlerde bulunmadığını ve barış sürecini destekleyici şekilde davrandıklarını yapılan teftişlerle belgelemesi gerekiyor. Aksi takdirde Filistin Yönetimi ABD’den her sene almış olduğu yaklaşık 400 milyon dolarlık desteği alamayacak.