İsrail’den AB’ye uyarı

İsrail; İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’yı tek taraflı olarak Filistin yanlısı oldukları gerekçesiyle uyardı

Dünya
22 Ocak 2014 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanlığı İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya elçilerine ülkelerinin daimi olarak tek taraflı bir şekilde Filistin yanlısı olduklarına dair uyarıda bulundu.

Perşembe günü dört AB ülkesinin İsrail büyükelçileri toplantıya çağırılarak Batı Şeria’da yerleşim birimlerinin yapımına izin veren kararlara karşı çıkmaları istenmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak ikiyüzlülüğe son verme zamanının geldiğini ve İsrail’e karşı daha adil olunması gerektiğini ifade etti.

Netanyahu, “AB büyükelçilerimizi yerleşim birimleri nedeniyle çağırıyor. AB Filistinli elçileri İsrail’i yıkmaya yönelik yaptıkları açıklamalar nedeniyle ne zaman çağırdı acaba?” diyerek tepkisini dile getirdi.

İsrail hükümeti Filistinlileri yerel medyada yer alan, İsrail’e ve Yahudilere yönelik nefret içerikli söylemleri ve kullanılan kışkırtıcı dili durdurmak için herhangi bir önlem almamakla suçluyordu.

İsrail geçtiğimiz hafta Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusunda bin 400 yeni yerleşim birimi inşa edeceğini duyurmuş, bunun üzerine AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da yerleşim birimlerinin barış sürecinin önünde bir engel oluşturduklarını ve iki devletli çözüm önerisini tehdit ettiğini dile getirmişti.