Bet El Sinagogu’nda yeni mutfak açıldı

Caddebostan Bet El Sinagogu’nda yeni ‘Et Mutfağı’ 14 Ocak Salı gecesi düzenlenen özel bir davet ile faaliyete geçti

Toplum
22 Ocak 2014 Çarşamba

Açılışını Rav Yeuda Leon Adoni’nin gerçekleştidiği yeni mutfak, gecenin davetlilerinden, Selim Gurci Mizrahi’nin katkıları ile arkadaşı İzmirli işadamı merhum Jak Gabay anısına yaptırıldı. Arjantinli Hazan Frederico Surijon’un da katıldığı gecede söylenen şarkılar misafirlere doyumsuz bir müzik ziyafeti yaşattı.

Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga yaptığı konuşmada tüm bağışseverlere ve gönülden katkıda bulunanlara teşekkür etti. Saranga şöyle devam etti: “(…) Bugün toplum arasında Kadıköy Cemaati olarak geçen vakfımızın kuruluşu 1899 yılında Hemdat İsrael Sinagogunun inşası ile gerçekleşir. Kapısında ‘Benim evim dua evidir, bütün milletlere açıktır. Bana doğruluk kapısını açınız, oraya geleyim  Allah’a teşekkür edeyim’ yazar…  Ev İllul ayının sonunda tamamlandı. 5659 / 1899 yazar. Bu sinagogun inşasında bağışları ile ünlü Barones Klara De Hirsh adında çok büyük maddi katkılarda bulunanlar olduğu gibi, yaşlı, genç, zengin, fakir demeden Haydarpaşa rıhtımına yanaşan mavnalardan taş ve inşaat malzemelerini sırtlarında taşıyanlar da dahil  tüm çevre Yahudileri katkıda bulunmuşlardır. Osmanlı Padişahı Abdülhamit’in özel izni ile kurulan Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı 1. Dünya Savaşı, Osmanlı’nın çöküşünü, TC’nin kuruluşunu, 2.Dünya Savaşı’nı, Varlık Vergisi’ni, ihtilalları, ekonomik krizleri yaşadı. Ama Yahudilik kimlik duygusu ile cemaat üyelerimizin dini vecibelerini yerine getirmeleri için gereken koşulları sağlama, geleneklerimizi, ritüellerimizi gelecek nesillere aktarma ve sosyal yardım konularındaki görevlerini hiç aksattırmadan devam ettirdi. İçinde bulunduğumuz Caddebostan Bet El Sinagogu’nun ve hemen yanı başımızdaki GKD’nin temellerini attı.

Yaşanan onca acı ve zorluklara rağmen vakıf yöneticileri, gönüllüleri ve bağışseverleri ile bir bütün olarak cemaat üyelerimiz ile aramızda sağlam bir köprü kurmayı her zaman başardık. (…) Bu desteklerin gerçekleşmesinde  çok büyük maddi katkılarda bulunanlar olduğu gibi, yaşlı-genç- zengin- fakir demeden birçok gönüllümüz de katkıda bulunmaktadır. Aynen ilk kuruluştaki aşk ve sevgi ile(…)”

Saranga’nın ardından sözü alan Bayanlar  Kolu Başkanı Floret Loya da Bet El Sinagogu’nda gönüllü çalışmaların önemini vurgulayıp, bu konuda emeği geçen tüm gönüllü bayanları birer teşekkür plaketi ile onurlandırdı.