27 Ocak´ta ‘Umut Kemanları’ ile Roma’dan barış mesajları yayılacak

27 Ocak Uluslararası Holokost’u Anma Günü, Shlomo Mintz ve Cihat Aşkın’ın solistliğinde Papa’nın katılımı ile Roma’da gerçekleşecek ‘Umut Kemanları’ projesi kapsamındaki konserde tüm dünyaya barış mesajları verilecek

Nelly BAROKAS Kültür
22 Ocak 2014 Çarşamba

İsrailli lüthiye Amnon Weinstein uzun yıllar süren çabaları sonucunda İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşamını yitirmiş müzisyenlere ait çok sayıda kemanı restore etti. Dünyaca ünlü Shlomo Mintz ile Cihat Aşkın birlikte yürüttükleri ‘Umut Kemanları’ projesi kapsamında 2010 yılından bu yana, restore edilen bu kemanları kullanarak farklı uluslardan sanatçılarla konserler vermekteler. ‘Umut Kemanları’ projesinin amacı, barış mesajlarını tüm dünyaya ulaştırmak.

Bu projenin 27 Ocak Holokostu Uluslararası Anma Günü’nde gerçekleşmesi ve Papa I. Franciscus’un da konseri izleyecek olması, projeye daha anlamlı bir boyut katıyor. O gün Yoel Levi’nin yöneteceği Santa Cecilia Akademisi Orkestrası eşliğinde Shlomo Mintz, Cihat Aşkın ve diğer iki solist Vivaldi’nin dörtlü konçertosunu seslendirecek.

Birkaç yıl önce Amnon Weinstein bir Holokost kurbanına ait restore ettiği bir kemanı ülkemize getirmiş ve Neve Şalom Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Cihat Aşkın’ın bu kemanla verdiği bir konseri dinleme olanağına sahip olmuştuk.