Şili’nin Filistin futbol takımına forma yasağı geldi

Şili Birinci Ligindeki Filistin futbol takımı, tüm İsrail´i Filistin olarak gösteren forması federasyon tarafından yasaklandı ve kulüp para cezasına çarptırıldı

Dünya
22 Ocak 2014 Çarşamba

Şili'ye giden Filistinli göçmenlerin 1920 yılında kurduğu Palestino futbol takımının, sırtlarında yer alan 1 numara yerine İsrail haritasını Filistin olarak gösteren yeni formaları FIFA tarafından yasaklandı.

Şili’deki Yahudi cemaati daha önce bu durumu FIFA’ya iletse de resmi şikayet Şili’nin 1. Lig kulübü Nublense’nin sahibi Patrick Kiblisky’den geldi. Kiblisky,“Futbolun siyaset ve dine alet edilmesini kabul edemeyiz,” dedi.

Federasyon her türlü siyasi, dini, cinsel, etnik, sosyal ya da ırksal ayrımcılığa karşı olduğunu belirterek yasaklama kararı aldı. Ayrıca Aralık 2013’ten beri üç maça yeni formasıyla çıkan kulübe bin 300 dolar para cezası verildi.

Şili Yahudi Cemaati Başkanı Gerardo Gorodischer de gazetecilere yaptığı açıklamada, "FIFA'nın bu eylemlere izin vermediğini biliyoruz. Bir Ortadoğu çatışmasının politik problemleriyle ilgili yalanları ve nefreti futbolu kullanarak söyleyemezsiniz," dedi. Gorodischer ayrıca futbol takımından bir özür beklediklerini sözlerine ekledi.

Şili Filistin Cemaati ise protestolara, "Bu haritayı suçlayanların, işgal toprakları için tartışmalı bölge diyen ikiyüzlülüğünü kabul etmiyoruz,” cevabını verdi.

Filistin nüfusunun Ortadoğu’dan sonra en kalabalık olduğu ülke olan Şili’de yaklaşık 300 bin Filistin göçmeni yaşıyor.