İsrail’de Osmanlı treni

Osmanlı İmparatorluğu zamanında bugünkü İsrail’in en büyük limanı Hayfa’dan trene binip Suriye’nin başkentine trenle gidilebildiğini biliyor muydunuz?

Dünya
21 Ocak 2014 Salı

 Bir grup İsrailli tarihçi bu tarihi demiryolunun zamanına göre ileri ancak bugün için kıymetli antika parçalarını aramaya devam ediyor. 

71 yaşındaki İsrailli tarihçi Yehuda Levanoni tam 12 yıldır İsrail-Şam demiryoluna ait lokomotifleri 180 derece döndürmek için kullanılan antik bir metal tablayı arıyordu. O zamanki trenlerde tek bir çekici lokomotif olduğundan bu tabla sayesinde Şam yönünden gelen lokomotif hattan sökülerek tren vagonlarının diğer ucuna takılabiliyordu. 

Sonunda Levanoni amacına ulaştı ve Osmanlılar tarafından yapılan antik lokomotif döndürme levhası İsrail’deki Kineret Gölü’nün güney ucunda, toprağın altında bulundu. 

İsrailli tarihçinin bulduğu tabla Osmanlılar tarafından yapılan Şam-Hayfa tren yolunun kuzey kolunu oluşturan ve zamanında İsrail Vadisi Tren Hattı diye bilinen demiryolunun bir parçası idi. 

12 yıldır değişik devlet arşivlerinde bu konuda araştırma yapan, yüzlerce kişi ile konuşan İsrailli Levanoni’nin amacı, tam 100 yıl evvel Osmanlıların mimarı olduğu bu muhteşem demiryolu başarısını dünyaya tanıtmak.