Sefarad müziği Los Angeles’a gidiyor

9 yıl boyunca ABD’nin New York şehrinde yapılan Sefarad Müzik Festivali bu sene ilk defa olarak Amerika’nın sinema başkenti Los Angeles’ta yapılacak.

Kültür
20 Ocak 2014 Pazartesi

2-8 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde, Yemen Blues, Sarah Aroeste, Asaf Avidan gibi sanatçı ve toplulukların Sefarad müziği eserlerini dinlemek mümkün olabilecek.

Sefarad Müzik Festivali’nin, güncel Yahudi Sefarad müziğinin dünyaya yayılması ve tanınması açısından büyük öneme sahip olduğu söyleniyor.

Sefarad kelimesi İbranice ‘İspanyol asıllı’ kelimesinden türetilmiş ve ataları bir zamanlar İspanya’da yaşamış Yahudiler ve kültürlerini işaret etmek için kullanılıyor.

Ancak 15. yüzyılın sonunda İspanya’da engizisyon başlayınca bu bölgede yaşayan yüz binlerce Yahudi ülkelerini terk ederek Türkiye ve Avrupa’nın güney ülkelerine sığınmıştı.

Sefarad kelimesi aynı zamanda Arap ülkelerinden gelen Yahudileri isimlendirmek için de kullanılıyor.

İsrail asıllı Amerikalı  Diwon tarafından finanse edilen festivalde modern enstrümanlar için yeniden yorumlanmış klasik Sefarad tınılarının yanı sıra,  İsrail-Mizrahi, Yemen ve Ladino şarkılarını dinlemek mümkün.

 Sephardic Music Festival

 http://sephardicmusicfestival.com