Tu Bişvat’ta ‘enerji topları’

Bu hafta Tu Bişvat’ı kutluyoruz. Çocukluğumdan beri çok sevdiğim “Tu Bişvat- igiya hag aylanot” şarkısını yine coşkuyla söyledim ve o melodi beni bir zamanlar Karakas’ta yaşayan, Hebraica Moral y Luces Herzl-Bialik okuluna giden küçük Clarita’ya tekrar götürdü...

Clara Haia AMRAM Sağlık
15 Ocak 2014 Çarşamba

Her sene Tu Bişvat Bayramı’nda okuldaki tüm çocuklar birlikte yeni bir ağaç dikmeye giderdik. Hem geleneklerimize hem de doğaya bağlı bir insan olarak aradan geçen senelere rağmen bu güzel geleneği ailece sürdürmeye devam ediyorum.

Baruh Haşem, her sene bahçemizde şevkle yeni bir ağaç dikebiliyoruz...

Kiraz, nar, erik, zeytin, badem, fındık, mandalina, çilek, elma... Bu güzel ağaçların ilk meyvelerini görebilmek, olgunlaştıklarını izlemek ve onları aile mensupları ve arkadaşlarla paylaşabilmek Tanrı’ya ve doğaya şükran duymak için gerçekten muhteşem birer fırsat!

Resimdeki mandalinaların dallarındaki gelişmelerini görmek beni çok mutlu etti.  Ayrıca, insanların ağaçlara ne kadar benzediklerini gözlemlemek, bu gerçek üzerinde düşünmek için de çok uygun bir zaman olduğunu hatırlattı... Tora’da birçok kez sözü geçtiği gibi ağaçların da, insanların da büyümek, gelişmek için toprak, su, hava ve ateş (güneş) gibi ortak olmazsa olmazları vardır. Tek fark, insanların bu unsurların temsil ettikleri manevi olgulara da olan ihtiyaçları... Tora anlayışı ve uygulaması, ruhumuzun ihtiyacı olan manevi gıda, oksijen ve güneş ışınları gibi elzemdir. Çocuklarımıza verilecek Tora eğitimi, bizden sonraki nesillerin meyvelerinden, gölgelerinden faydalanmaları için dikilen ağaçlar gibi onların manevi olarak doğru beslenebilmeleri, huzur ve şükran duyabilmeleri için gereklidir.

Ağaç dikerek ve daha önce dikilen ağaçların bahşettikleri meyveleri hem taze hem de kurutulmuş halleriyle yiyerek, paylaşarak kutladığımız Tu Bişvat’da 4-5 yaşından küçük çocuklara kuru yemiş verirsek onları ufalanmış, küçük parçalar ya da mutfak robotundan geçmiş olarak vermeye dikkat edelim! Çiğneme ve yutma mekanizmaları, refleksleri daha tam gelişmiş olmayan miniklerin çiğnemeden yutma olasılığının bilincinde olalım.

Bu nedenle, size yeni kitabımdan Kuru Meyve ve Ceviz Topları tarifini çocukların (ve çiğneme sorunları olan yaşlıların) rahatça ve lezzetle yiyebilecekleri rahatlığıyla paylaşıyorum:

Bu ENERJİ TOPLARI, sağlıklı ve doğal malzemelerin şahane bir karışımı!!! Tu Bişvat geleneksel yemişleriyle de gayet uyumlu...

 

ENERJİ TOPLARI

100 gr güneşte kurutulmuş kuru

kay›s›, (küçük küçük kesilmiş)

100 gr kuru incir, (küçük küçük kesilmiş)

150 gr ceviz (irice dövülmüfl)

50 gr siyah kuru üzüm,

100 gr kuru erik, (çekirdekleri ç›kar›l›p küçük küçük kesilmifl)

HAZIRLANIŞI

Bütün malzemeleri bir kıyma makinasından ya da mutfak robotundan geçirin; iyice karıştırıp toplar halinde şekil verin.

Yemeye ve paylaşmaya hazırlar; çocuklarınızın beslenme çantalarına ya da küçük atıştırmalık torbalarına bu toplardan koyarsanız arkadaşlarına da ikram edebilirler.

Kapağı hava sızdırmayan bir kavanozda saklayın.

İsterseniz, farklı kâğıtlar, kurdeleler, pırıltılı pullar, kutular kullanarak bu topları sarabilir ve kuru meyve ve yemişlerden yapılan enerji toplarını küçük sürprizler olarak bir çay partisinde konuklara verilecek minik, lezzetli armağanlar haline getirebilirsiniz.