T arihte haftanın olayı: Vidal Sassoon – 17 Ocak 1928

Sassoon, ilk güzellik merkezini 1954 yılında Londra’da açtı

Metin DELEVİ-Sento ALMALEH Kavram
15 Ocak 2014 Çarşamba

Ünlü saç stilisti Vidal Sassoon, 17 Ocak 1928’de Londra’da doğdu.

Sefarad bir İngiliz anne ve yine Selanik kökenli Sefarad bir babadan olma Vidal hayata şanssız bir başlangıç yaptı. Henüz 3 yaşındayken babası ailesini terk etti. Tek başına, parasız, 2 çocukla kalan anne Betty Sassoon, Vidal’i ve kardeşini bir Yahudi yetimhanesine bırakmak zorunda kaldı. İki kardeş, anneleri ikinci evliliğini yapana kadar yedi yıl burada kaldılar.

2. Dünya Savaşı sebebiyle bir ara Londra dışında yaşayan Sassoon, bir süre sonra Londra’ya döndü. Okulu bırakarak bir kuaförde çırak olarak işe başladığında yaşı henüz 14’tü. 17 yaşında Faşistlere karşı Londra’da Yahudi bir yeraltı örgütüne katılan Sassoon, 20 yaşına geldiğinde ise daha sonra İsrail ordusunu dönüşen Hagana’ya katıldı. 1948 Arap-İsrail savaşına katılan Sassoon, bu yılların ‘hayatının en güzel yılları’ olduğunu belirtti.

Sassoon, ilk güzellik merkezini 1954 yılında Londra’da açtı. İlk müşterisi de dostu ve komşusu şarkıcı Georgia Brown oldu. Sassoon mesleği ile ilgili düşüncesini daha sonra şöyle özetledi: “Eğer saç stilisti olacaksam, bir şeyleri değiştirmek isterim.” 1963’te yarattığı kendine özgü ‘Bob cut’ adı verilen saç stili, geniş kitleler tarafından tanınmasını sağladı. Reklamcı ve kozmetik uzmanı Natalie Donay ise, yeteneğini fark ederek onun New York’a gelmesini sağladı. New York’taki ilk güzellik merkezini 1965 yılında açtı. 1973’te ise Vidal Sassoon saç bakım ürünlerini piyasaya sürdü. “Eğer siz iyi görünmeseniz, biz iyi görünmeyiz” sloganıyla tanıtılan şampuan ve saç kremi bütün dünyaya yayıldı. 1983 yılında Pantene markasının da sahibi olan Richardson-Vicks, Vidal Sassoon şirketini, Avrupa’daki iştirakleri ve Santa Monica’daki Saç Stil okuluyla birlikte satın aldığını açıkladı. Satın alındığında şirketin cirosu 110 milyon dolardı. İki yıl sonra tekrar satılan şirketin alıcısı bu sefer dünyaca ünlü Procter&Gamble firması oldu. Bütün bu satınalmalara rağmen Vidal Sassoon 90’ların ortalarına kadar şirkette danışman olarak kaldı.

Büyük bir hayırsever olan Sassoon, ‘Vidal Sassoon Uluslararası Antisemitizm ile Mücadele Merkezi’ araştırma merkezini kurdu. Ayrıca kurduğu Vidal Sassoon Vakfı aracılığıyla çeşitli kuruluşlara yardımlar yapmaya devam etti.

9 Mayıs 2012’de 84 yaşında hayatını kaybeden Vidal Sassoon, bıraktığı vasiyetle mirastan sadece son karısı ve iki çocuğunu yararlandırdı; boşandığı üç eski eşi ile evlat edindiği ve aralarında sorunlar olan David’i ise mirasının dışında bıraktı.