Tu Bişvat kutlamasında Arjantin tınıları

Tarihi Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu’nda her sene geleneksel olarak yapılan Tu Bişvat kutlaması

Toplum
15 Ocak 2014 Çarşamba

Arjantin’den özel olarak gelen Hazan Federico Surijon’un da katılımı ile neşelenen kutlamaya Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, Aşkenaz Cemaat Vakfı Başkanı Bünyamin Poluman, Neve Şalom Vakfı Başkanı Daryo Katalan, Cemaatler Eş Başkanı Çetin Erbeş, Hegkom Başkanı Hayim Yanarocak’ın yanı sıra çeşitli kurum, dernek vakıf temsilcileri ve her yaştan cemaat üyeleri katıldılar.

Hoş geldin konuşmasını yapan Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı Başkanı Mayir Saranga 115. yaşına basan tarihi sinagogda bir kez daha Tu Bişvat Bayramı’nı kutlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Saranga, “(…) Tu Bişvat ağaçların yılbaşısıdır. Tu Bişvat ile birlikte toprak uyanmaya başlar, ağaçlar ilk tomurcuklarını açarlar; doğa yeniden canlılık kazanmaya başlar. Ağaçları korumak, yenilerini ekmek, gelecek kuşaklara yemyeşil bir dünyayı miras bırakmak yaşam döngüsü için ne kadar önemli ise çocuklarımızın da küçücük yaştan başlayarak hassasiyetle büyütülmeleri, geçmişlerini bilerek, geleneklerine sadık olarak, eğitilmeleri, geleceğe hazırlanmaları o kadar önemlidir. Hepimiz biliyoruz ki geleceği tasarlamak bugünden başlar. Kültürel zenginliğimizin, doğayla birlikte korunması ve yaşatılması ancak bu bilincin çok küçük yaşlardan başlayarak kazandırılması ile mümkün olabilir.(…) Minix’imizin öncülüğünde yaratıcılığı öne çıkaran, çağdaş eğitim yöntemlerine dayanan, doğa, sanat, bilim, kültür konularına duyarlı, geleneklerimizin farkında, tüm canlıları seven, sosyal ilişkileri güçlü bir neslin yetişmesine büyük önem veriyoruz. Tecrübeli, özverili ve sevgi dolu öğretmenlerimizle, ana baba destek programlarına büyük ilgi gösteren velilerimizle küçücük fidanlarımızı itina ile geleceğe hazırlıyoruz.

Talmud Tora’mızın öncülüğünde çocuklarımızın sinagoglarımıza alışmalarına, gelenek ve ritüellerimizi geleceğe taşımalarına ve sadık yahidlerimizin yetiştirilmesine büyük önem veriyoruz. Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı olarak inanıyoruz ki tüm bu çalışmaların sonucunda yaşadıkları kente farklı bir gözle bakmayı öğrenecek olan çocuklarımız, daha çok küçük yaşlardan sağlamlaşan kökleri ile gövdelerini güçlendirecekler, insanlığın aydınlık yüzleri olacaklardır,” diyerek sözlerine son verdi. Ardından Talmud Tora Caddebostan Başkanı İzak Babat, Rav Yeuda Adoni, Cemaat Başkanı İshak İbrahimzadeh, gençlerden Rıfat Kandiyoti ve Hahambaşı Rav İsak Haleva katılımcılara seslendiler.

Büyük ilgi ile dinlenen Rıfat Kandiyoti, “Beşalah peraşasına değinerek başladığı konuşmasında hayalindeki ideal cemaat profilini çizdi. Günümüz dünyasında değişimin kaçınılmazlığı üzerinde durdu ve gençlerin önemine yani taze kanın gerekliliğine değindi. Son olarak dini bilginin ve geleneklerin önemine değindi.

Minix’li minikler ve Talmud Tora çocukları birbirinden güzel gösteriler yaparak bayramın neşesini bir kez daha yaşadılar ve yaşattılar. Hazan Federico Surijon’un mini konseri büyük bir beğeni ile izlendi.

Tören bitiminde Anoten duası sonrası Tu Bişvat meyveleri berahaları söylenerek yendi ve katılımcılara Kadıköy Hemdat İsrael Sinagogu Vakfı gönüllü bayanlarının hazırladıkları Tu Bişvat meyveleri özel ambalajlarında hediye edildi.