Ariel Şaron öldü

İsrail eski Başbakanı, özel kuvvetler askeri Ariel Şaron, 8 yıl komada kaldıktan sonra 85 yaşında hayata veda etti

Dünya
11 Ocak 2014 Cumartesi

Yerdioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Ariel Şaron, askeri başarıları, 2. İntifada’nın başlamasına neden olan Doğu Kudüs ziyareti, İsrail’in barışı sağlamak için Gazze’den çekilme kararı ve Lübnan’da meydana gelen Sabra-Şatilla katliamlarından dolaylı olarak sorumlu tutulması ile tarihe damgasını vurmuş bir karakterdi.

İsrail’in askeri ve politik arenasının en dominant liderlerinden olan eski Başbakan, 11 Ocak 2011 Cumartesi öğleden sonra Tel Aviv’deki Tel Ha Şomer Hastanesi’nde 8 yıl komada kaldıktan sonra hayata veda etti.

Ariel Şaron 1981 ile 1982 arasında İsrail’in Savunma Bakanlığı görevini, 2001 ile 2006 arasında ise Başbakanlık görevini yürütmüştü.

Hayatı askerlikle geçen Şaron daha İsrail kurulmadan bugünkü modern İsrail Ordusu’nun çekirdeğini oluşturan Haganah askerlerinin arasına katılmış ve 1948’de İsrail kurulduktan sonra gerçekleşen tüm savaşlarda aktif rol almıştı.

İsrail’in eski Başbakanı Şaron, 20 yaşında iken 1948’deki İsrail Bağımsızlık Savaşı’nda henüz genç bir tabur komutanı iken ağır şekilde yaralanmıştı.

İyileştikten sonra tekrar askeri göreve gönüllü olan Şaron’a bu sefer de İstihbarat birliğinde görev verilmişti.  

Sırası ile 1948 Bağımsızlık Savaşı, 1967 Altı Gün Savaşı, 1973 Yom Kippur Savaşı’nda aktif olarak rol alan Şaron, 45 yaşında ordudan emekli oldu.

Askeri hayatından sonra siyasete atılan Şaron, 1973 yılında  İsrail Meclisi Knesset üyesi oldu.

Başarılı asker, 1982 yılında İsrail Savunma Bakanı iken Lübnan’da meydana gelen Sabra-Şatilla katliamı dolayısı ile siyasi kariyerinde büyük bir yara almış ve Savunma Bakanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

İsrail’in Lübnan’daki terör yuvalarını yok etmek için yaptığı Galile için Barış Operasyonu sırasında olan olayda, Hıristiyan Falanjistler bir suikasta kurban giden Lübnan Cumhurbaşkanı Bachir Gemayel’in intikamını almak için Sabra-Şatilla kamplarında yaşayan yüzlerce Filistinliyi öldürmüştü.