Adalet 70 yıl sonra kapısını çaldı

Almanya’da 88 yaşındaki emekli bir asker, 2. Dünya Savaşı’nda Fransa’ın Oradour-sur-Glane kasabasında 642 kişinin öldürüldüğü katliamda rol almak ile suçlanıyor.

Dünya 0 yorum
9 Ocak 2014 Perşembe

Alman mahkemesi ismini vermekten kaçındığı kişinin savaş sırasında Hitler’in elit birliklerinden SS Waffen üyesi olduğunu belirtti.

2. Dünya Savaşı’nın tüm hızı ile sürdüğü 1944’de orta Fransa’daki Oradour-sur-Glane kasabasına giren Nazilerin elit SS birliği birkaç saat içinde tüm kasabanın erkeklerini kurşuna dizmiş, kadınları ve çocukları da  kiliseye hapsederek canlı canlı yakmıştı.

Alman mahkemesinin sözcüsü  Achim Hanstenberg basına yaptığı açıklamada, şüphelinin 25 sivili makinalı tüfek ile öldürmek ve kilisenin ateşe verilmesine yardım etmek ile suçlandığını belirtti. 

Şüphelinin avukatı ise tüm suçlamaları reddederek  1944 yılında henüz 19 yaşında olan genç SS askerinin tek bir el bile ateş etmediğini hatta bazı kasaba sakinlerini katliamdan kurtarmak için girişimde bulunduğunu iddia etti. 

Nazi askerlerinin söz konusu kasabayı haritadan silme girişiminin arkasında bir SS birliği doktorunun Fransız direnişçiler tarafından kaçırılmış olması vardı.

Alman Nazilerin Fransız direniş ordusuna ders vermek için yaptıkları bu katliamda ölen 642 kişinin arasında 207 çocuk ve 8 aylık bir bebek de vardı.

Korkunç katliamdan sadece beş erkek ve  tek bir  kadın kurtulmayı başarmıştı.

 

 

 

1 Yorum