“MEB’e müfredatta önerilerde bulunduk”

ABD Holokost Anma Müzesi (USHMM) Direktörü Diane Saltzman, Türkiye’de yeni başlayan Holokost eğitimi ve önümüzdeki senelerde gerçekleştirmek istedikleri projelerle ilgili bilgi verdi

Rayka NAYIR GÜVEN Perspektif
8 Ocak 2014 Çarşamba

6-8 Aralık tarihlerinde Ankara´da gerçekleştirdiğiniz seminerden nasıl tepkiler aldınız?

Ankara'dan önce, 2012'de İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz üç seminerden çok olumlu tepkiler almıştık. Ankara'daki seminere katılan öğretmenler oldukça ilgiliydiler. Holokost'la ilgili birçok soru sordular, sunduğumuz eğitim materyalleri ve Türkiye'nin Holokost döneminde yaşanan olaylardaki tutumu çok ilgilerini çekti. 

Bu seminerler Türk eğitimcilerini yakından tanıma açısından bizim için de oldukça önem taşıyor.

Bu proje nasıl başladı?

Türk hükümetinin birkaç seneden beri Holokost eğitimiyle ilgili USHMM ile görüşmeleri devam ediyordu. Aynı zamanda, Hollanda'da bulunan Anne Frank House da eğitimcilere verilecek seminerlerde onlara katılmamız için bize teklifte bulundu. Her kurum kendi sunumlarını hazırlıyor. Müze'nin sunumları Holokost tarihiyle birlikte öğretmenlerin sınıfta konuyu nasıl anlatacaklarını gösteren teknik ve egzersizleri de kapsıyor.

Türk eğitim müfredatında bir değişiklik yapmayı planlıyor musunuz?

Müze olarak müfredat üzerinde herhangi bir değişiklik yapma yetkimiz yok. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’na müfredatta ve ders kitaplarında Holokost'la ilgi kısımlarda yapmak istedikleri değişiklikler için kaynak ve materyal bulma konusunda önerilerde bulunduk.

Bu projenin amacı nedir?

Müze olarak hedefimiz Holokost'un insanlar tarafından bilinmesini ve anlaşılmasını sağlamak.  Nefrete karşı olunan, soykırımların önlendiği ve insanlık onurunun öne çıkarıldığı bir dünya yaratmak istiyoruz. Müzedeki programlarımız ve internet sitemizde yayınlanan yazı ve materyallerle bunu başarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bölgede ve dünyada önem taşıyan bir ülke olan Türkiye'de de öğretmenler, hükümet yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve toplumun farklı kesiminden insanlarla çalışarak Holokost bilincini arttırmayı umuyoruz.

Holokost eğitimi için hangi kaynak ve materyallerden faydalanıyorsunuz?

 Müzenin internet sitesi içerik açısından oldukça zengin. Sitede yer alan yazılar Türkçe dahil olmak üzere on ikiden fazla dile çevriliyor. Holokost’la ilgili yazılara  http://www.ushmm.org/tr/holocaust-encyclopedia  adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Holokost ve antisemitizmle ilgili Türkçeye çevrilmiş yüzlerce kaynağı, yakın zamanda Türk hükümetinden yetkililer ve çeşitli sivil toplum örgütleriyle paylaşarak daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Bunlara ek olarak Voices on Antisemitizm (Antisemitizm Üzerine Konuşmalar) adında bir dinleme programı oluşturduk. Bu bölümde kamuya mal olmuş kişilerin, öğretmenlerin, sporcuların, inanç önderlerinin, Holokost mağdurlarının ve genç insanların günümüzdeki antisemitizm ve nefretle ilgili güncel konuşmalarına yer veriliyor. Sitede şu anda Türkçe’ye çevrilmiş on yedi konuşma bulunuyor ve önümüzdeki aylarda bu sayıyı arttırmayı hedefliyoruz. 

http://www.ushmm.org/confront-antisemitism/antisemitism-podcast

Gelecekte Türkiye'de başka projelerinizde olacak mı?

Öncelikli olarak önümüzdeki sene Anne Frank House ve Sosyal Değişim Vakfı ile birlikte öğretmenler için iki seminer daha düzenleyeceğiz. Ayrıca, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle, Türkiye'de Holokost eğitiminin verilmesine dair görüşmelerimiz devam ediyor.

Bunlara ek olarak,  MEB'den ve birlikte çalıştığımız eğitimcilerden Holokost ile ilgili tarihi kaynak ve materyallerin Türkçe ‘ye çevrilmesi konusunda yardım talebinde bulunduk.