Holokost filminin dünya prömiyeri Varşova’da yapılıyor

Dünya
8 Ocak 2014 Çarşamba

İsrailli yazar Uri Orlev’in romanından uyarlanan, Pepe Danquart’ın yönetmenliğini yaptığı  ‘Run, Boy, Run’ adlı filminin dünya prömiyeri, 8 Ocak’ta Varşova’daki Polonya Yahudi Tarihi Müzesi’nde yapılacak.

Film, 1942 yılında gettodan kaçan ve birçok Polonyalı ailenin yardımı sayesinde Nazi Soykırımı’ndan kurtulan, sekiz yaşındaki Srulik’in, hikâyesini anlatıyor.

Uri Orlev 15 dile çevrilen ‘Run, Boy, Run’ isimli romanı, Naziler tarafından öldürülmeden hemen önce babasının ona söylediği son sözleri aklından çıkarmayan İsrailli Yoram Friedman’ın hayatından esinlenerek yazmış.

Friedman’ın babasının söylediği son sözler; “Mutlaka hayatta kalmak zorundasın. Sana, Yahudi olmayanların arasında, nasıl davranman ve dua etmen gerektiğini öğretecek birilerini bul. Her zaman fakir olanların yanına git. Onlardan yardım alman daha kolay olur. Ancak her şeyi, hatta anneni ve beni unutsan bile, bir Yahudi olduğunu asla unutma,” olmuş.

Oscar ödüllü yönetmen Pepe Danquart’ın yönettiği Fransız, Alman ve Polonya ortak yapımı film 8 milyon dolara mal oldu. Almanya’da ve batı Polonya’da çekilen filmde çoğunlukla Polonyalı oyuncular görev aldı. Polonya’da 10 Ocak’ta gösterime girecek olan film, 29 Ocak’ta Atlanta Yahudi Film Festivali’nin açılış filmi olacak.