İran: “Nükleer anlaşma ocak ayının sonunda uygulanmaya başlayacak”

İranlı yetkililer İran’ın nükleer programı ile ilgili kasım ayında Cenevre’de yapılan anlaşmanın detayları üzerinde karara vardıklarını belirtti

Dünya
8 Ocak 2014 Çarşamba

İranlı bir yetkilinin 31 Aralık’ta Cenevre’de gerçekleştirilen toplantıları takiben yaptığı açıklamaya göre, P5+1 ülkeleri ile İran, ocak sonu itibariyle İran’ın nükleer güç üretiminin önemli bir bölümünün askıya alınmasını öngören anlaşmanın yürürlüğe konması konusunda anlaştılar.

24 Kasım’da yapılan anlaşmanın uygulamaya ilişkin detayları ve ne zaman yürürlüğe gireceği konusu üzerine karara varmak üzere Cenevre’de 30-31 Aralık tarihlerinde,  İran’dan nükleer enerji uzmanları ve müzakere tarafı olan altı devletin yetkililerinin bir araya geldiği, yaklaşık 23 saat süren görüşmeler yapıldı.

İran müzakere heyeti temsilcisi Hamid Baeidinajad 31 Aralık’ta tarafların bir tarih üzerine anlaşmaya vardığını bildirdi.

Baeidinajad İran televizyonuna verdiği demeçte, Cenevre Anlaşması’nın ocak ayının üçüncü on günlük döneminde uygulanmaya başlanacağını belirtti. Batılı diplomatlar da, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın, AB’nin İran üzerindeki yaptırımlarını kaldırmasına yönelik konuların tartışılacağı Brüksel’deki bir sonraki toplantı tarihi olması bakımından, ocak ayının 20’sinin yürürlüğe giriş tarihi olarak uygun olduğunu söylemişlerdi.

Başta ABD olmak üzere, batılı ülkeler İran’ın nükleer enerji üretiminin askeri hedefleri olmasından endişe ettiklerinden, uygulanan yaptırımlar yoluyla İran’ın nükleer programını engelleme amacı taşıyorlardı.

İRAN NÜKLEER MÜZAKERE HEYETİNİ GENİŞLETTİ

Tarafların kasım ayında yapılan Cenevre Anlaşması’nın yürürlüğe girmesi yönünde anlaştıklarını duyurmalarını takiben, İran 1 Ocak’ta müzakerecilerin arasına iki kişi daha ekleyerek heyeti genişletme kararı aldığı bildirildi. Yarı resmi haber kanalları Mehr ve Fars ajanslarının verdiği bilgiye göre, yeni üyelerin her türlü yetkiye sahip olacakları, anlaşma maddelerine daha  eleştirel yaklaşabilecekleri ve görüşmelerin kapalı kapılar ardından yapılmasından rahatsızlık duyan İran halkına karşı daha bilgilendirici olmaları bekleniyor.