Yunanistan Holokost mirasına sahip çıkıyor

Yunanistan, yaklaşık 50 bin Yahudi’nin ölüm kamplarına yollandığı Selanik’te bir Soykırım eğitim, anma ve araştırma merkezi kuracağını açıkladı. Merkezin kurulması için varılan anlaşmaya, Selanik Yahudi Cemaati, Selanik Belediyesi ve Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı ortaklaşa olarak imza attı.

Dünya
8 Ocak 2014 Çarşamba

Yunanistan’ın kuzeyinde bulunan ve Holokost sırasında yaklaşık 50 bin Yahudi’nin ölüm kamplarına yollandığı Selanik’te, bir Soykırım Eğitim, Anı ve Araştırma Merkezi yapılmasına karar verildi. Kentin eski tren istasyonuna inşa edilecek merkez için yapılan anlaşmaya Selanik Yahudi Cemaati, Selanik Belediyesi ve Yunanistan Ulaştırma Bakanlığı imza attı.

Yahudilerin İspanya’dan kovuluşunun ardından 450 yıl boyunca Selanik, Sefarad Yahudilerinin en önemli merkezlerinden biri olmuştu. ‘Balkanların çiçeği’ olarak bilinen bölge, Ladino kültürünün merkezi kabul ediliyordu.

1943 yılının mart ayında Naziler Yahudileri trenle Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampı’na yollamaya başlamış, ağustos ayına kalmadan savaş öncesi Selanik’teki 55 bin kişilik Yahudi nüfusunun 49 bini kampa gönderilmişti. Gönderilenlerin arasından hayatta kalmayı başaranların sayısı 2 bine ulaşmıyordu.

Selanik’teki zengin Yahudi tarihinin nasıl yok olduğunun ortaya çıkarılmasında önemli bir rol oynayan Selanik Belediye Başkanı Yiannis Boutaris geçtiğimiz yılın başlarında Yahudilerin kamplara gönderilişinin 75. yılını anma amacıyla bir yürüyüş düzenleyerek, oradaki Yahudi Cemaati için bir ilki gerçekleştirmişti.

Selanik Yahudi Cemaati de yaptığı açıklamada, “Uç noktalardaki görüşlerin ve Yahudi düşmanlığının tüm Avrupa’da yükselişe geçtiği bir zamanda, bu projenin toplumu eğiteceğini, olayların hafızamızda tazelenmesini sağlayacağını ve insanlığın en karanlık dönemine girmesine yol açan fikirlere açılan savaşta bizlere yardımcı olacağını umuyoruz,” dedi.