Antisemit komedyene sahne yasağı

Irkçı ve antisemit şakalarıyla tepki toplayan Fransız komedyen Dieudonné’nin sahne gösterileri yasaklandı

Dünya
8 Ocak 2014 Çarşamba

Nazi selamını çağrıştıran ve quenelle adı verilen hareketi kullanarak şöhret olan Fransız komedyen Dieudonné  M’bala M’bala, Yahudilik karşıtı söylemlerinden dolayı sekizinci kez mahkemeye çıkacak

 

Fransız komedyen Dieudonné M’bala M’bala’nın ırkçılık ve nefret söylemi içerikli konuşmalarından dolayı aldığı ceza ve tazminat kararlarından etkilenmediğini belirten yetkililer, komedyenin gaz odaları ile ilgili yaptığı konuşmaları yüzünden tekrar yargılanmasının gündemde olduğunu açıkladı.

Sekizinci kez ırkçılık suçlamasıyla yargılanacak olan komedyen, Yahudi bir gazetecinin ait olduğu yerin gaz odaları olduğunu söylemişti.

20minutes.fr adlı internet sitesinin bu haberini ihbar kabul eden savcılar, geçtiğimiz pazartesi günü M’bala M’bala hakkında ırkçılığı teşvik ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunarak soruşturma açtılar.

Savcıları harekete geçiren, Dieudonné’nin France 2 Kanalı’nda geçtiğimiz ayın başında yayınlanan şovundaki, “Patrick Cohen adını duyduğumda kendime diyorum ki: Görüyorsun ya, gaz odaları... Yazık oldu,” şeklindeki sözleri oldu.

Aylar önce, France Inter’de görev yapan deneyimli gazeteci Cohen, ‘hasta kafalı’ diye tanımladığı insanlara yayın yapma imkânı tanıdığı için France 2 Kanalı’nı eleştirmişti. Cohen yazısında, Dieudonné’nin yanı sıra, Filistinli terörist gruplara yakınlığı nedeniyle ABD’ye girişi yasaklanan İsviçreli profesör Tarık Ramazan, Soykırım’ı inkâr eden Alain Soral ve antisemit yazılarıyla öne çıkan Marc-Edouard Nabe gibi isimlere de dikkat çekmişti.

Fransa’da ırkçılık ve antisemitizmle savaşan kuruluşlardan LICRA’nın bildirdiğine göre, Kamerun kökenli bir Fransız olan Dieudonné , geçtiğimiz ay yine gösterilerinden birinde yaptığı Yahudi karşıtı söylemleriyle yedinci kez yargılanmış ve ırkçılıktan suçlu bulunmuştu.

Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls geçen hafta yaptığı açıklamada bakanlığının, on binlerce euroluk tazminat ödemesine ve sürekli suçlu bulunmasına rağmen aynı yorumları yapmaya devam eden Dieudonné’nin gösterilerini yasaklamak için harekete geçmişti. Fransız hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada ünlü komedyenin sahneye çıkmasının yasaklandığını bildirdi.

Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë da,  Valls ile aynı fikirde olduğunu söyleyerek komedyenin gösterilerinin yasaklanması için hükümete çağrıda bulunmuştu.