Eski Sovyet Yahudilerinin Holokost sergisi Kudüs’te

Elie Wiesel’dan ilham alan Rus Yahudi sanatçılar, Holokost anısına yaptıkları eserleri Kudüs’te sergiliyor

Dünya
2 Ocak 2014 Perşembe

Rus Yahudi sanatçıların Holokost anısına yaptıkları eserlerden oluşan sergi, 29 Aralık’tan itibaren Kudüs’te ücretsiz olarak halkın ziyaretine açıldı. Bir ay boyunca açık kalacak sergiye ev sahipliği yapan Mehahem Begin Kültür Merkezi, aynı zamanda geçtiğimiz ay yapılan Limmud Festivali sırasında sergi fikrinin ortaya çıkmasında rol aldı.

‘Görgü Şahidi Olmak’ (Becoming a Witness) adlı sergide, Rus Yahudi sanatçıların Holokost anısına yaptıkları eserler sergileniyor. Eski Sovyet Birliği’nde okunması ve satılması yasaklanan, Elie Wiesel’ın ünlü ‘Gece’ adlı kitabı bu sergideki sanatçıların en önemli ilham kaynağı olmuş.

 Savaştan sonra Sovyet Yahudilerinin halka açık bir şekilde Holokost’u konuşmaları yasaktı. Ülkede Holokost eğitimi yapılmadığı için halkın yaşanan zulümler hakkında yeterli bilgisi yoktu. O nedenle bu sergi, Sovyetler Birliği’nden Yahudi sanatçıların, Holokost ile ilgili eserlerini sergiledikleri ilk sergi olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Sergiyi başlatan Limmud kurucularından Haim Chesler, “Bu, ziyaret edilmesi kolay bir sergi değil. Buradaki sanatçılar, Elie Wiesel’i okuyup, ondan etkilenmiş ve dışavurumları bu sergideki eserleri olmuştur. Bu eserler, insanlığın direndiği, karşı konulması güç bir yıkımın yarattığı umutsuz zamanları yansıtıyor,” dedi.