Iraklı Hıristiyanlara yönelik saldırıya Yahudilerden tepki

Simon Wiesenthal Merkezi Irak’ta 37 kişinin öldüğü Noel saldırılarının ardından dini ifade özgürlüğünü koruma altına almak için daha fazla gayret gösterilmesi çağrısında bulundu

Dünya
2 Ocak 2014 Perşembe

İnsan hakları savunucusu Simon Wiesantal Merkezi geçen perşembe Noel gününde Bağdat’ta meydana gelen terör saldırılarında 37 kişinin öldürülmesini kınadı. Henüz kimsenin üstlenmediği saldırıların birinde bir arabada patlayan bomba sonucunda kiliseden çıkmakta olan 26 kişi ölürken, diğer saldırıda ise Hıristiyanların yaşadığı bir semtte pazar yerinde art arda patlayan iki bomba 11 kişinin ölümüne neden olmuştu. 

Simon Wiesenthal Merkezi yayınladığı bildirgede, ABD ve AB’ye, dini azınlıkların yaşadıkları her yerde koruma altına alınmalarında önderlik yapmaları için çağrıda bulundu. Bildiride ayrıca, “Uygar milletlerin hayret verici sessizliği ve eylemsizliği 2014’te ancak ve ancak daha fazla masum ölümü getirir,” denildi. 

Merkezin Hahamı Abraham Cooper saldırıları ülkede Hıristiyan azınlığa karşı İslamcı tehditlerin ışığında ‘öngörülebilir’ olarak değerlendirdi ve şöyle konuştu: “Dünya, Irak, İran, Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da yaşayan azınlıkların kontrolsüz bir baskı altında olduğunu fark etmeli ve dini ifade özgürlüğünü emniyet altına alarak baskının diğer ülkelere yayılmasını engellemelidir.”

Irak’ta El Kaide tarafından devamlı hedef alınan Hıristiyan azınlığın sayısı  400 bin ila 600 bin arasında.