İran batılı ülkelerle doğrudan görüşme çabasında

İran, nükleer görüşmelerde strateji değiştirerek, batılı ülkeler ile doğrudan görüşmenin İran’ın yararına olacağını belirtti

Dünya
2 Ocak 2014 Perşembe

İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’in başdanışmanı Ali Akbar Velayiti, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak ABD’ye doğrudan karşılıklı görüşme çağrısında bulundu.

Velayeti yaptığı açıklamada geçen ay ABD ile imzaladığı nükleer anlaşma ve kurduğu yakın ilişkiler nedeniyle eleştirilen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de beklentilerinin bu yönde olduğunun sinyalini verdi.

Velayeti İran’ın ABD dâhil olmak üzere 5+1’i oluşturan güçlerle ayrı ayrı görüşmesinin daha faydalı olacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Bire bir iletişim kurmazsak doğru yolda olmayacağız. Her ülke ile ayrı ayrı görüşmeliyiz. Altı ülkeyi karşımızda birleştirmemiz yanlış olacaktır. Çünkü her birinin kendi aralarındaki uluslararası konular sebebiyle fikir ayrılıkları bulunuyor.”

İran’ın üst düzey yetkililerinden Abbas Aragçi de yaptığı açıklamada İran ve dünya güçlerinin pazartesi yeniden bir araya gelerek, geçtiğimiz ay imzalanan taslak anlaşmanın uygulanmasını yeniden görüşmeye başladıklarını bildirdi. 

 

İRAN YENİ SANTRİFÜJLER KURUYOR

İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Başkanı Ali Ekber Salehi Uranyum zenginleştirme için yeniden santrifüj üretimine başladıklarını fakat seri üretime geçmeden ve uranyum zenginleştirmesine başlanmadan önce bu yeni teknoloji santrifüjlerin denenmesi gerektiğini bildirdi.

Salehi bu testlerin ne kadar süreceğine dair bir takvim vermezken İran’ın nükleer programının süregelen görüşmeler nedeni ile durdurulmadığı mesajını verdi. 

Salehi ayrıca ülkede şu an 19 bin adet santrifüj bulunduğunu belirtirken bunların ne kadarının çalışır halde olduğunu belirtmedi.

Geçtiğimiz günlerde Cenevre’de yapılan anlaşma ile İran uranyum zenginleştirme işlemlerini yüzde 5 oranında kısıtlamayı ve elindeki yüzde 20’ye kadar zenginleştirilmiş uranyum stoklarını imha etmeyi kabul etmişti. Nükleer silah yapımı için ise yüzde 90 ve üzerinde zenginleştirilmiş uranyum gerekiyor.

Uzmanlar Salehi’nin bu bildiriyi ülkede nükleer enerjiyi destekleyen grupların eleştirilerine cevap verme amacı ile yaptığı yönünde yorumladı.