2013’ün antisemit olayları

Geri bıraktığımız yıl, antisemit olayların dünyanın her noktasında iz bıraktığı bir yıl oldu. Arjantin’den Almanya’ya, Kanada’dan Ukrayna’ya 2013’ün Yahudi düşmanlıklarının yansımaları…

Rayka NAYIR GÜVEN Dünya
2 Ocak 2014 Perşembe

ALMANYA

2 Haziran: Offenbach’da bulunan bir alışveriş merkezinde bir grup genç, bir hahama saldırdı.

3 Ekim: Salzwedel’deki bazı evlerin duvarlarında gamalı haçlar, Nazizm yanlısı grafitliler ve ‘Hitler burada’ yazısı bulundu.

ARJANTİN

9 Mart: General Campos şehrinde belediyenin dağıttığı oy pusulalarının üzerinde ‘Vatansever olun, bir Yahudi öldürün’ ibaresi yer aldı.

17 Nisan: San Juan’da bir evin duvarında gamalı haç işaretiyle birlikte ‘Yahudi yapımı sabun satıyorum’ yazısı bulundu.

25 Temmuz: Villa Clara şehrinde bulunan Berit Lacov Sinagogu’nun ön cephesine iki gamalı haç çizildi.

29 Temmuz: La Plata’da bulunan çocuk parkının farklı yerlerine gamalı haçlar çizildi.

9 Ağustos: Buenos Aires’de bulunan Temple Libertad Sinagogu’nun duvarlarına sprey boyalarla ‘Kahrolsun Yahudiler’ yazıldı.

17 Ağustos: Mendoza bölgesinde anıtların ve bazı evlerin duvarlarına çizilmiş gamalı haç işaretleri bulundu.

23 Ağustos: Rosario şehrinde bir öğrenci okuduğu okulun duvarına ‘Daha az Yahudi, daha çok sabun’ yazdı. Kınama cezası alan öğrenci okuldan uzaklaştırıldı.

7 Ekim: Allen şehrinde 13 yaşındaki Yahudi bir erkek çocuğu, İsrailli olduğunu söylemesinin ardından 12 ve 15 yaşındaki iki çocuğun taşlı saldırısına uğradı.

9 Kasım: Parana şehrinde iki sokağın duvarlarında ABD ve Orta Amerika’da faaliyetlerini sürdüren MS.13-Mara Salvatrucha adlı Nazi grubunun yaptığı sanılan gamalı haçlar bulundu.

FRANSA

3 Ocak: Paris Psikanaliz Merkezi’nin kapısına gamalı haçlar çizilip ‘SS’ ve ‘Yahudiler Defolun’ yazıları yazılırken antisemit sloganlar atıldı.

4 Şubat: Davut Yıldızı broşu takan 20 yaşındaki bir genç, Marsilya tren istasyonunda aynı gün içinde iki kez üst üste soyuldu ve fiziksel saldırıya maruz kaldı.

5 Şubat: Toulouse’da Yahudi düşmanı bir kadın, kipa takan 16 yaşındaki bir genci bıçakla tehdit etti. Olay radikal İslamcı MUhammed Merah’ın üç çocukla bir hahamı öldürdüğü Yahudi okuluna oldukça yakın bir yerde gerçekleşti.

12 Mart: Lyon şehrinde, bir Yahudi Kurumu olan Hillel Kültür Merkezi’ne sahte bomba ihbarı yapıldı.

14 Mart: Vitry-Sur-Seine bölgesinde kipa takan bir kişiye üç kişi konuşma bahanesiyle yaklaşarak saldırdı. Saldırganlar, geçtiğimiz sene Toulouse’da bulunan bir okulda 4 Yahudi’yi öldüren MUhammed Merah’ı örnek aldıklarını ve bir gün bütün Yahudileri öldüreceklerini söylediler.

23 Nisan:  Paris’te Beth-El Sinagogu yakınlarında bir haham ve oğlu, akıl hastanesinden kaçmış bir İranlı tarafından bıçaklandı. Saldırgan çevredekiler tarafından yakalanarak polise teslim edildi.

İNGİLTERE

23 Temmuz: Sheerness’da aşırı dinci Yahudi bir gencin bindiği otobüse taş ve yumurta fırlatıldı.

İSPANYA

15 Ağustos: Madrid’de bulunan bir arenanın kapısına ‘Adolf Hitler haklıydı’ yazıldı.

21 Ağustos: Ourense bölgesinin farklı yerlerinde sprey boyayla yazılmış ‘Yahudilere ölüm’ yazıları bulundu.

İTALYA

3 Haziran: Verona’da bir sinagogun duvarlarına gamalı haç ve Davut Yıldızı çizilerek ‘Yahudi’ kelimeleri yazıldı.

KANADA

8 Ağustos: St. Boniface bölgesinin çeşitli yerlerinde sprey boyayla boyanmış gamalı haçlar bulundu.

LİTVANYA

18 Mayıs: Panevėys’de Yahudi Cemaati’ne ait bir binanın ve bölgede bulunan bir okulun kapılarına gamalı haçlar çizildi.

22 Nisan: Vilnius yakınlarındaki eski Nazi kampı HKP 562 yakınınındaki kaldırımların üzerine Almanca ‘Heil Hitler’, ‘Yahudiler defolun’ gibi antisemit sloganlar.

MACARİSTAN

17 Ağustos: Budapeşte’de bir futbol maçı sırasında, Nazi yanlısı Csatary Laszlo’nun ölümü üzerine ‘Csatary Laszlo’nun anısına’ yazılı bir pankart açıldı.

MEKSİKA

17 Mayıs: Mexico City’de bulunan Magen David Sinagogu’nun duvarlarında gamalı haçlar çizildi.

PANAMA

17 Haziran:  Panama City’de, Yahudi gazeteci Flor Mizrachi Angel’e hükümetteki yozlaşma ile ilgili kaleme aldığı yazı yüzünden ‘Gestapo Yahudi kız’ denildi.

POLONYA

28 Nisan: Blonie’deki Yahudi Mezarlığı’nın taşları parçalandı.

18 Haziran: Varşova Gettosu Ayaklanması’nın anısına yapılan anıtın merdivenlerine ‘Yahudiler Defolun’ yazıldı.

4 Kasım: Gdansk’da bir sinagogun duvarına gamalı haçlar ve çeşitli antisemit semboller çizildi.

ROMANYA

8 Şubat: Timisoara’daki Yahudi Mezarlığı’nın duvarına ‘Yahudilere ölüm’ yazılarak gamalı haçlar çizildi.

RUSYA

18 Şubat: Ulyanovsk’ta saldırganlar bir sinagoga girerek menoralara zarar verdi.

9 Mart: Yahudi Cemaati’ne ait bir binaya taş ve Molotof kokteylleri ile saldırıldı. Cemaat liderleri saldırının nedenini basında çıkan nefret kaynaklı yazılara bağladı.

25 Temmuz: Dağıstan’da Rabbi Ovadia Isakov evinin yakınlarında kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından vurularak ağır yaralandı. Isakov ameliyat için İsrail’e gönderildi. Rus hükümeti saldırının arkasında dinci terör örgütlerinin bulunduğundan şüphelendiklerini açıkladı.

7 Ekim: Yekaterinburg’daki bir sinagoga kimliği belirlenemeyen kişiler tarafından ateş edildi. Sinagogun camlarının kırıldığı saldırıda yaralanan kimse olmadı.

TUNUS

qEkim ayında Djerba’da kendini ‘Yeni Hitler’ olarak ilan bir kişi, Yahudi okuluna girerek bir görevliyi öğrencilerin önünde rehin aldı.

UKRAYNA

4 Kasım: Sivastapol’da inşaatı devam eden Habad Sinagogu’nun duvarlarına domuz kafaları çizildi.

VENEZUELA

29 Ağustos: Caracas’ta bir devlet okulunun duvarına ‘Domuz Yahudiler. 6 milyon daha. Çok yaşa Filistin. İsrail’e ölüm’ yazıldı.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in ölümünün ardından başlayan devlet başkanlığı seçim kampanyaları sırasında, ülke çapında antisemit duvar yazılarında ve aşırı dindar olan muhalefet partisi lideri Yahudi asıllı Henrique Capriles aleyhinde yapılan propagandalarda gözle görülür bir artış oldu.

 

 

Hamaney hakaret listesinde ilk sıradaİran’ın dini lideri Ayettullah Hamaney,  yaptığı İsrail karşıtı yorumlar nedeniyle Simon Wiesenthal Merkezi’nin hazırladığı listenin başına geçti

İnsan Hakları Savunucusu Simon Wiesenthal Merkezi, İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney’i, İsrail hakkında yaptığı yorumlar nedeniyle ‘İlk 10 antisemit ve İsrail karşıtı’ kişiler listesinde ilk sıraya koydu.

Hamaney, Devrim Muhafızları’nın kasım ayında organize ettiği 50 bin kişilik toplantıda İsrail için ‘Siyonist rejim’, ‘bölgenin kuduz köpeği’ yorumunu yaptıktan sonra İsrailli liderleri insanlık dışı yaratıklara benzetmişti. Hamaney’in bu yorumlarıyla birlikte, İsrail’in sürekli olarak yok edilmesine dair yaptığı tehditleri de göz önünde bulunduruldu.