2013’ün en antisemit söylemleri

Dünyamızdaki Yahudi düşmanlığı ve ırkçılık ile mücadele eden en önemli kurumlardan olan Simon Wiesenthal Center 2013’te antisemit söylemleri ile öne çıkan lider ve ünlülerin listesini yaptı.

Dünya
31 Aralık 2013 Salı

Yedioth Aharonot gazetesinin haberine göre, Yahudi insan hakları kuruluşu listenin başına İran lideri Ayetullah Ali Hamaneyi’i koydu.

30 Aralık 2013 tarihinde yayınlanan listede ayrıca, dünyaca ünlü müzik topluluğu Pink Floyd’un üyesi Roger Waters, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, American Studies Association, Macaristan’daki Jobbik Partisi, Kanada Kilise Birliği ve BM Raportörü Richard Falk gibi şahıs ve kurumlar var.

Yahudi insan hakları örgütünün Hamaney’i listenin başına koyarak en antisemit lider olarak nitelemesinin sebebi, İran liderinin, ‘İsrail’i haritadan sileriz’ şeklinde yaptığı açıklamalar.

Erdoğan’ın listeye girmesinin nedeni ise, Başbakan’ın 2013’teki Gezi olaylarının arkasında ‘faiz lobisi’nin olduğunu söylemesi ve ardından yardımcısının bu kavramı Yahudi Diaspora’sı olarak açıklaması oldu.