Suriye’deki Tora’lar güvende

The Times of Israel haber sitesine yeni gönderilen fotoğraflarda, Suriye’de yağmalandığı iddia edilen Jobar Sinagogu´nun büyük ölçüde sağlam olduğu ve Tora yazıtlarının güvende olduğu görülüyor

Dünya
30 Aralık 2013 Pazartesi

15 Aralık'ta, The Times of Israel adlı haber sitesi, Suriye’nin başkenti Şam'da bulunan tarihi Jobar Sinagogu’ndaki Tora yazıtlarının ve Yahudilere ait diğer eserlerin İslamcı bir grup tarafından ele geçirildiğini duyurmuştu. İslamcı grubun, elinde bulunan eserlere karşılık Esad rejimi tarafından tutuklanan kişilerin serbest bırakılmasını talep ettiğini, çalınan eserler arasında üç veya dört Tora yazıtı, tarihi Yahudi yazmaları ve gümüşler bulunduğunu açıklamıştı.

Ancak, The Times of Israel geçtiğimiz hafta, önceki haberin aksine, Jobar Sinagogu'nun tahrip olmadığını ve yerel halk tarafından korunduğunu bildirdi. Haber sitesine yeni gönderildiği belirtilen fotoğraflarda, Jobar Sinagogu'nun büyük ölçüde sağlam olduğu ve Tora yazıtlarının güvende olduğu gözüküyor. Suriyeli muhalif kaynaklardan elde edinilen bilgiye göre, çalındığı iddia edilen eserler ve yazıtlar, haberin aksine korunma amaçlı güvenli bir yere sevk edilmiş.

Sitede yayınlanan fotoğrafların Suriyeli muhalif kaynaklarla temaslarını sürdüren İsrail kökenli bir Amerikan vatandaşına güvence olarak gönderildiği belirtiliyor. Muhalif kaynaklar ayrıca, sinagogu 24 saat koruduklarını belirtmişler.

2000 yıllık olduğu söylenen Jobar sinagogu, zulümden kaçan Eliyahu Hanavi'nin gizlendiği ve Elisha'yı halefi olarak gösterdiği yerde inşa edildiği sanılıyor.

Suriye’de 1992’de sayıları 4 bini bulan Yahudilerin bugünkü sayısı yok denecek kadar az.


--