“2014 büyüme yılı olacak”

Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanı Jean Claude Trichet, küresel büyümenin 2014 yılında hızlanacağını belirtti

Ekonomi
25 Aralık 2013 Çarşamba

Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkanı Jean Claude Trichet, merkez bankaları politikaları ve Euro Bölgesi’ndeki kemer sıkma uygulamalarının katkısıyla küresel büyümenin 2014 yılında hızlanacağını belirtti.

Trichet, CNBC’ye yaptığı açıklamada, bazı gelişmiş ekonomilerde iyi sürprizlerle ekonominin küresel düzeyde büyüdüğünü kaydederek ‘’Bazı gelişmekte olan ekonomilerde yavaşlama olabilir fakat her ekonomiye kendi temelleri çerçevesinde bakmak gerekir ve tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda 2014 büyümenin yılı olmalı’’ değerlendirmesinde bulundu.

Mario Draghi’den önce 2003-2011 yılları arasında Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak görev yapan Trichet, Avrupa’nın iyileşmesinde çok çaba sarf ettiğini belirtti.

 Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İspanya ve İtalya ekonomilerindeki iyileşmeye değinen Trichet, 2008 ve 2009 yıllarında söz konusu ülkelerin daha yüksek açığa sahip olduklarını söyledi.

Büyümede pozitif rakamların görüleceğini bildiren Trichet, uluslararası kurumların öngördüğü gibi yüzde 1 civarında büyüme beklendiğini dile getirdi.

 Avrupa Merkez Bankası eski başkanı, Euro Bölgesi’ndeki iyileşme konusunda her ne kadar güvenli olsa da, mevcut resim çok daha az umut verici gözüküyor. İkinci çeyrekte ekonomide yüzde 0,3’lük genişlemenin ardından Euro Bölgesi’nde 3. çeyrek büyümesi yüzde 0,1’de kalmıştı.