IMF’den ABD’ye moral

IMF Başkanı Lagarde, ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl daha fazla büyüyeceğini belirterek, fonun ABD’nin 2014 büyüme tahminini yükselteceğini söyledi

Ekonomi
25 Aralık 2013 Çarşamba

Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetici Direktörü Christine Lagarde, Washington’daki bütçe anlaşması ve Fed’in tahvil alım programındaki değişikliğinin, geleceğe dair şüpheleri azaltmasıyla, fonun ABD ekonomisinin büyüme görünümünü yükselteceğini söyledi.

ABD’de NBC kanalına konuşan Lagarde, 2014’te daha belirli bir görünüm olduğunun altını çizerek, “İşsizlik oranının düşmesiyle birlikte, Fed’in geçtiğimiz haftaki tahvil alımlarını azaltma kararı ve hükümetin bütçe anlaşması, bize 2014’te daha güçlü bir görünüm vererek, tahminlerimizi artırmaya itiyor,” dedi.

Lagarde’ın iyimserliği, ABD’de bu ay açıklanan, istihdam piyasasındaki ilerlemelere işaret eden veriler ve hisselerin rekor kırmasını izledi. IMF ekim ayında Amerikan ekonomisinin önümüzdeki yıl yüzde 2,6 büyüyeceğini öngörmüştü. Lagarde röportajda yeni rakamları dile getirmese de, Washington’daki fon genellikle tahminlerini ocak ayında yayınlıyor. Lagarde, ekonominin sürdürülebilir büyüme yoluna gireceği inancının artmasıyla kasımda yüzde 7,3’ten yüzde 7’ye gerileyen işsizlik oranının daha da düşeceğini öngördü. Lagarde, ABD Kongresi’ne sorumlu olma ve toparlanmayı bir temerrüt tartışmasıyla daha tehdit etmeme çağrısında bulundu.