Stockholm´de binlerce kişi neo-Nazi saldırılarını protesto etti

Nazizm karşıtı gösteri yürüyüşüne saldıran neo-Naziler, Stockholm’de binlerce kişi tarafından protesto edildi

Dünya
25 Aralık 2013 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsveç polisi, Stockholm’de Nazizm karşıtı gösteri yürüyüş yapan yerel halktan oluşan 200 kişilik  gruba neo-Nazilerin şişe, molotof kokteyli ve havai fişek fırlatarak saldırmasının ardından 26 kişiyi gözaltına almıştı. Saldırının sorumluluğunu, bir neo-Nazi grubu olan İsveç Direniş Hareketi üstlenmişti.

Pazar günü de 16 binden fazla İsveçli Stockholm’un Kärrtorp bölgesinde ırkçılığı ve Nazizm’i protesto etmek için sokaklara döküldü. “Irkçılığa Son” ve “Sokaklarımızda Irkçıya Yer Yok” gibi sloganların atıldığı gösterilerde ünlü İsveçli sanatçılar da futbol sahasına kurulan sahnede konserler verdi. Pazar günkü gösteriye katılımın yüksek olmasının en büyük nedeni geçtiğimiz hafta benzer bir amaçla protesto gösterileri yapanlara yönelik neo-Nazi saldırısına tepkiydi. Son protesto gösterilerinde 100’den fazla polis görev yaptı ve gösteri alanını koruma amacıyla çember altına aldı.

Kâr amacı gütmeyen bir dernek olan Expo Foundation tarafından yayınlanan bir rapora göre İsveç’te neo-Nazizm son yıllarda yükselişte. Rapora göre 2012 senesinde 1.824 neo-Nazi saldırısı gerçekleşti. Bir diğer deyişle 2011 senesinden bu yana neo-Nazi saldırılarında yüzde 24’lük bir artış kaydedildi.