İran Suriye barış görüşmelerine katılmıyor

BM’nin Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar Brahimi, 22 Ocak’ta Cenevre’de yapılacak Suriye konulu barış görüşmelerine 26 ülkenin davet edildiğini ancak ABD’nin İran’ın katılımı konusunda ikna olmadığını açıkladı.

Dünya
25 Aralık 2013 Çarşamba

Yapılacak görüşmelerin amacı Suriye’ye gönderilen insani yardımların devamı, çatışmaların sonlanması ve politik geçiş sürecinin tasarlanması olarak belirlendi.

Brahimi, barış görüşmelerine katılacak ülkelerin listesinin, ABD ve Rus delegasyonları ile yapılan görüşmelerden sonra netlik kazandığını belirtti. Brahimi, “BM olarak İran’ın katılımını olumlu karşılıyoruz ancak partnerimiz ABD, İran’ın katılımının doğru olup olmadığı konusunda ikna olmuş değil,” sözleri ile özetledi.

ABD, Tahran’ın Esad yönetimine verdiği destekten dolayı İran’ın katılımına karşı olduğunu açıkladı.

Brahimi, “İran görüşmelere davet edilmezse bile, İran’la işbirliğimiz devam edecek,” açıklamasını yaptıktan sonra toplantıya Suudi Arabistan ve Katar’ın da katılacağını duyurdu.

 Suriye hükümeti İkinci Cenevre Konferansı’na prensipte katılmayı kabul ettiklerini ancak herhangi bir ön şartı kabul etmeyeceklerini ve terörist olarak gördükleri muhalefetle pazarlığa girmeyeceklerini açıklamıştı. Muhalifler ise Esad yönetimin olduğu bir geçiş sürecini kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.