Kerry, taslak anlaşmayı sunmaya hazırlanıyor

Mısır’da İsrail- Filistin sorununun görüşüldüğü Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin ilk sunduğu güvenlik planı kabul edilmedi. Gözler şimdi 31 Aralık’ta sunulması beklenen taslak anlaşmada

Dünya
25 Aralık 2013 Çarşamba

Pazar günü Mısır’da İsrail- Filistin sorunun görüşüldüğü Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin önümüzdeki hafta İsrail-Filistin barış müzakerelerini bir sonuca bağlamak için taraflara taslak bir anlaşma sunacağını belirtildi. Toplantıda ayrıca Filistinlilerin kalıcı bir anlaşmaya varmak için İsrail’den talepleri dile getirildi.

Arap Birliği Filistin İşleri Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Subah, Kerry’nin taslak anlaşmayı sunacağını toplantı sırasında Filistin lideri Mahmud Abbas’ın açıkladığını belirtti. Ancak Subah, Abbas’ın önerilen anlaşmayI kabul etmeyerek, ortak karar alınması için taslağı ilk önce Arap ülkeleriyle paylaşacağını vurguladı.

Filistin merkezli haber ajansı Ma’an’a göre Abbas’ın İsrail’in bir Yahudi Devleti olduğunu kabul etmemesi ve İsrail’in Ürdün Vadisi’nde askerlerini bırakmak istemesi kalıcı barışın sağlanmasını engelliyor.

Subah, Abbas’ın Filistin- Ürdün sınırında tek bir İsrailli askerin bile bulunmasını kabul etmediğini ancak sınır boyunca Amerikan askerlerinin bulunmasına sıcak baktığını fakat İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun da bu teklifi reddettiğini açıkladı. Suhab ayrıca Abbas’ın kurulacak Filistin Devleti’nin başkenti olarak görülen Kudüs’ün doğusunun kontrolünün tamamen kendisinde olmasını istediğini sözlerine ekledi.

Abbas’ın acil çağrısı üzerine cumartesi günü bir araya gelen Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Kerry’nin İsrail-Filistin barış müzakereleri kapsamında sunduğu ilk güvenlik planını reddetmişti.  Sunulan planda İsrail ordusunun, Ürdün Vadisi’ndeki kontrolünü 10 ila 15 sene arasında sürdürmesi öngörülüyordu.

Üç senenin ardından geçtiğimiz temmuzda yeniden başlayan müzakerelerde tarafların en az 20 kez bir araya geldikleri, Kerry’nin de kimi zaman kopma noktasına gelen görüşmelere hız kazandırmak amacıyla bölgeyi dokuz kez ziyaret ettiği biliniyor. Kerry, İsrail’in güvenliği, Kudüs, kurulacak Filistin devletinin sınırları ve Filistinli göçmenler gibi temel sorunların çerçeve içine alınacağı taslak anlaşmanın yapılması için taraflara bir süredir baskı yapıyor.