Türkiye-İsrail ilişkilerinde sıcak rüzgârlar

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun özrü ile normalleşme yolunda ilk adımı atılan, ancak son dönemde müzakerelerden sonuç alınamaması nedeniyle yeniden soğuyan Türk-İsrail ilişkilerinde ısınmanın sinyalleri arka arkaya geliyor

Dünya 0 yorum
25 Aralık 2013 Çarşamba

TAZMİNATTA ESNEKLİK

İsrail’in Haaretz gazetesi, iki ülke arasında yapılan müzakerelerin tıkanma sebebi olan, Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin yakınlarına ödenecek tazminat tutarında Türkiye’nin esneklik göstermeye hazır olduğunu yazdı. Gazete haberinde iki ülkenin heyetlerinin Türkiye’de bir araya geldiğini ve Ankara’nın ısrarcı olduğu ‘1 milyon’ tutarının altında bir tutar için görüştüğünü ileri sürdü. 

İŞÇİ KOTALARI ARTTIRILDI

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İsrail, Türk işçiler için belirlediği kotayı da arttırdı.

İsrail İçişleri Bakanlığı yaptığı bir açıklama ile eskiden yıllık sekiz yüz olan Türk işçisi kabul etme sayısını yüzde 50 arttırarak bin iki yüz kişiye çıkardı. İsrail, özellikle inşaat konularında Türk yüklenici firmalar ile çalışmayı tercih ediyor. Türk yüklenici firmaları da İsrail’de aldıkları inşaat projelerinde kalifiye Türk işçilerini çalıştırıyor. 

EL AL 6 YILDAN SONRA YENİDEN TÜRKİYE’YE UÇACAK

İsrail ve Türkiye arasında yapılan havaalanı güvenlik anlaşması sayesinde İsrailli Havayolları EL-AL, 2014 yazından itibaren tekrar Türkiye’ye uçuş yapabilecek

  Türkiye Sivil Havacılık Kurumu Başkanı Bilal Ekşi ve İsrailli meslektaşı Giora Romm Ankara’da bir araya gelerek İsrailli havayolları şirketlerinin yeniden Türkiye’ye sefer yapabilmesinin önünü açan anlaşmaya imza attı. Romm, 2014 yazında İsrailli firmaların yeniden Türkiye’ye uçuş yapmaya başlayacaklarını da söyledi. 

2 Yorum