Lale Devri´nin efsanevi aşk hikayesi: BEYAZGÜL tiyatro sahnesinde

18. yüzyılda Hollanda elçisi Cornelis Calkoen ile cariye Beyazgül’ün efsaneleşen aşk hikâyesi sahneye taşındı.

Sanat
24 Aralık 2013 Salı

20 yıllık ayrılığın ardından sevdiğine kavuşacağı haberini alan elçinin yolda ölümü, Beyazgül’den saklanan gerçekler ve yıllarca her gün elçilik kapısındaki bekleyiş… Hollanda Konsolosluğu bahçesine heykeli dikilen Beyazgül, Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nda yeniden canlanıyor. 

Mistik mekânda gerçek aşk 

Efsaneleşen aşk hikâyesi, tarihi bir mekânda yeniden hayat buldu.  İstanbul Devlet Opera ve Balesi baş dansçısı Oktay Keresteci’nin sanat danışmanlığını, Vildan Kavaklıgil ve Özge Kök’ün koreografisini, Cihan Sezer’in müziklerini yaptığı gösteri,  Sirkeci’deki 540 yıllık tarihi binada hizmet veren Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nda sahneleniyor.  Hocapaşa Dans Tiyatrosu’nun Beyazgül gösterisi, 30 kişilik profesyonel dansçı kadrosuyla 2, 4, 7, 11, 14, 18, 21, 25, 28 Ocak tarihlerinde saat 21.00 de sahnelenecektir. 

Beyazgül kimdir? 

Lale Devri yaşanmaktadır… 1727 yılında Hollanda elçisi olarak atanan Cornelis Calkoen ile cariyelerden Beyazgül,  Sultan Ahmet’in davetlerinde birbirlerine âşık olurlar.  Aşkını dile getiremeyen Beyazgül, iyice içe kapanır ve saraydan azad edilerek bir konakta hizmetçilik yapmaya başlar. Yıllar sonra bu konakta elçi ve Beyazgül tekrar karşılaşır ve aşkları orada alevlenir.  15 yıl Hollanda Sarayı’nda büyük aşk yaşayan bu ikilinin nikâhsız ilişkisinden rahatsız olanların çabalarıyla konsolos, Dresden’e sürgün edilir ve sevgililer ayrılmak zorunda kalır. 

Hollanda Konsolosluğu’ndaki heykel 

Beyazgül ve Calkoen ayrıldıktan sonra yazışmaları devam eder. Konsolosun İstanbul’a geri dönüş çabaları ancak 20 yıl sonra yanıt bulur.  Calkoen, 1764’te İstanbul’a geri dönmek için çıktığı yolda yaşamını yitirir. Beyazgül ise Hollanda Sarayı’nın kapısından ayrılmaz, sürekli konsolosu sorar ama kimse ona gerçeği söyleyemez. Günler geçer, konsolosun kendisini unuttuğunu düşünen Beyazgül, kalp kırıklığı içinde sarayın kapısında hayatını kaybeder. Yıllarca bu sarayda yaşayanlar Beyazgül’ün ruhunun sarayda dolaştığını söyler. Daha sonra Beyazgül’ün uyuyan heykeli, Hollanda Konsolosluğu’nun bahçesine dikilir. Her sene, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde bazı gruplar, heykeli ziyaret ederek çiçek bırakır.