İsrail yorumu İsviçreli milletvekilini partisinden etti

İsviçreli milletvekili facebook sayfasında İsrail’e yönelik yayınladığı olumsuz sözler nedeniyle partisinden ihraç edildi

Dünya
18 Aralık 2013 Çarşamba

İsviçreli milletvekili Denis Menoud, İran ile geçici nükleer anlaşmanın imzalanmasının ardından İsrail’in “kömürleşme yolunda” olduğu yönünde açıklama yapması üzerine cuma günü Cenevre Yurttaşlar Hareketi (MCG) partisinden ihraç edildi.

Menoud’un Facebook sayfasına yazdığı yorum, parti içinde tepkilere neden oldu.  MCG Parti Başkanı Roger Colay sözlerinden dolayı Menoud’u kınayarak istifaya çağırdı.

Merkezi Cenevre’de bulunan Antisemitizm ile Mücadele Merkezi (CICAD) Genel Sekreteri Johanne Gurfinkel, Menoud’un paylaştığı yorumlardan dolayı özür dilemesini istedi. Gurfinkel aynı zamanda sağcı MCG Parti’nin de bu tarz nefret içerikli söylemlere karşı sert bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtti.

Gelişen olaylardan sonra sayfasındaki yazıyı silen Menoud, basına yaptığı açıklamada, “Cümlem yanlış anlaşıldı, ben sadece Ortadoğu’daki durumun yeni bir paradigma yaratacağını anlatmak istemiştim. Kaybeden, stratejik ve politik olarak İsrail’dir,” dedi. Menoud partisinden istifa etmeyi reddederken, MCG Başkanı Colay, milletvekilini artık partisinin bir üyesi olarak kabul etmediğini ilan etti.