İki İsrailli için Nobel töreni

İsrailli iki bilim adamı Nobel Ödülleri’ni teslim aldı. İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Yaakov Peri, “Nobel ödülü alan genç bilim adamlarının bu başarı hikâyelerini örnek alıp daha yüksek seviyeye ulaşmak için çalışmaya devam etmeliyiz” dedi

Dünya
18 Aralık 2013 Çarşamba

İki İsrailli-Amerikalı araştırmacı geçtiğimiz salı günü İsveç’in Stokholm kentinde kazandıkları Nobel Ödülleri’ni İsveç Kralı Carl Gustaf’tan aldı.

Kaliforniya’da yaşayan, İsrail doğumlu Prof. Arieh Warshel ve bir süre İsrail’de yaşamış Güney Afrika doğumlu Prof. Michael Levitt 1,25 milyon dolarlık Nobel Ödülü’nü, Holokost öncesi ABD’ye kaçmayı başarmış olan Avusturyalı Prof. Martin Karplus ile paylaşmıştı.

Üç bilim adamı Nobel Komitesi tarafından, geliştirdikleri ‘karmaşık kimyasal sistemler için çok ölçekli modeller’ projesiyle ödüllendirildi.  İsrail Bilim, Teknoloji ve Uzay Bakanı Yaakov Peri, ödül kazanan iki İsrailliyi kutlarken, sekiz Nobel Bilim Ödülü’nün İsrail gibi küçük bir ülkenin kazanmasının eşi görülmemiş bir başarı olduğunu vurguladı. Peri aynı zamanda bu ödülün, sınırlı bütçeler ve kontenjanlar yüzünden İsrail’de yaşanan beyin göçünün tersine çevrilmesi gerektirdiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.

İsrail’deki genç bilim adamlarının bu seviyeye ulaşmak için çok çalışmaları gerektiğini söyleyen Peri, ayrıca bilimin ekonomik gelişimin ana faktörlerinden olduğunu ve İsrail’de bilim ve teknolojinin gelişmesi için ek yatırım ve bütçe için çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.