İsrail: FRA antisemitizm tanımını geri koymalı

AB Temel Haklar Ajansı antisemitizm tanımını internet sayfasından çıkardı ve şimdilik tanımlama yapamayacağını bildirdi

Dünya
18 Aralık 2013 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanlığı bir ay önce antisemitizm tanımını internet sitesinden kaldıran AB Temel Haklar Ajansı’na (FRA)  tanımlamayı yeniden koyması için çağrıda bulundu.

FRA, JTA Haber Ajansı’na tanımlamayı nasıl yapacaklarını bilmediklerini bildirdi. Kurumun sözcüsü Bianca Tapia, “Antisemitizmin resmi bir tanımlamasından haberdar değiliz,” dedi.

FRA’nın yakın bir zaman önce yerine geçtiği Avrupa Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı İzleme Merkezi’nin internet sitesinde antisemitizm tanımını bulunuyordu.  Yad Vaşem baş tarihçisi ve Avrupa’da Çağdaş Yahudi Yaşamı çalışmasını yürüten Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Kantor Merkezi’nin yöneticisi Prof. Dina Porat, söz konusu tanımlamanın geçmişte birçok ülke tarafından kabul edildiğini belirtti.

Çıkarılan bu tanımlamanın ‘çok iyi’ olduğunu vurgulayan İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Paul Hirschson, tanımlamanın geri koyulması için Viyana’da bulunan FRA ile temasa geçtiklerini belirtti. Hirschson, bunun kabul edilemez olduğunun altını çizerek, “Bu tanım bağlayıcılığı olmamasına rağmen antisemitizme bir standart getirmişti ve insanlar tarafından tanınmıştı. Onlara mutlaka bu tanımlamayı yeniden sitelerine koymalarını umduğumuzu söyledik,” dedi.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Robert Singer’a göre antisemitizmi niteleyen belirli parametrelerin eksikliği, Avrupa’da gittikçe artan bu olguyla mücadele etmeyi zorlaştıracak. Singer açıklamasında ayrıca, “FRA’nın geçen ay yaptığı antisemitizm anketinin şok edici sonuçları, AB’nin bu konuya acilen eğilmesini gerektiğinin bir ispatı,” dedi.