İRAN DIŞİŞLERİ BAKANI: “Nükleer görüşmeler sürecek”

ABD’nin İran’a uygulanan yaptırımları görmezden gelen şirketleri kara listeye aldığını açıklamasının ardından, Tahran geçtiğimiz hafta görüşmelerden temsilcilerini geri çekmelerine rağmen Cenevre müzakerelerine devam edeceğini açıkladı

Dünya
18 Aralık 2013 Çarşamba

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları gevşeten şirketleri kara listeye almasını protesto etmek amacıyla İran geçtiğimiz hafta Cenevre’de uzmanlar düzeyinde yapılan görüşmelerden çekilmişti. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, pazar günü yaptığı konuşmada, ülkesinin dünya güçleri ile yaptıkları nükleer görüşmelere devam edeceklerini açıkladı.

Zarif, İranlıların normalde erişim sağlayamadıkları Facebook sayfasında, ‘’Cenevre görüşmelerine devam edeceğiz. Uygunsuz ve yıkıcı hareketlere doğru hesaplanmış ve akıllı şekilde cevap vereceğiz. Geçtiğimiz günlerde Amerikalılar tarafından yapılmış uygunsuz hareketlere çok doğru bir cevap verdik,’’ ifadelerine yer verdi. 

Dünya güçleri ve İran kasım ayında İran’ın nükleer etkinliklerinin altı ay içinde durdurulması karşılığında İran’a yeni yaptırımların uygulanmaması konusunda anlaşmıştı. ABD’nin şirketlerle ilgili açıklaması Cenevre’de kalıcı anlaşmanın nasıl yürürlüğe gireceğiyle ilgili planların yapıldığı sırada geldi.

ABD’de Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Obama yönetiminin altı aylık süreci bekleme talebine rağmen İran üzerindeki baskının arttırılması ve daha sert yaptırımların uygulanması yönünde çağrıda bulunmuşlardı.  Cuma günü Rusya da İran’ın yeni baskıları eleştirmesini destekledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ‘’ABD yönetiminin kararı bu anlaşmaya aykırıdır,’’ dedi.

İran Haber Ajansı (IRNA) bir sonraki görüşmenin 21 Ocak 2014 tarihinde Tahran’da olacağını açıkladı.